Застосунок «База» – психологічна підтримка «в кишені»

Застосунок «База» – психологічна підтримка «в кишені»

Укрінформ
Розповідаємо про потужний інструмент психологічної самодопомоги для ветеранів та ветеранок – мобільний застосунок «База»

У мобільного застосунку «База» зараз вже близько 25 тисяч користувачі, і за статистикою – це не тільки ветерани та ветеранки, але і їхні близькі. Тобто користуватися ним можуть і цивільні, адже спочатку повномасштабного вторгнення психологічна самодопомога стала актуальною для всіх.

ЦЕЙ ЗАСТОСУНОК СТАНЕ БЕЗПЕЧНИМ ПЕРЕВАЛОМ МІЖ ВІЙСЬКОВИМ ТА ЦИВІЛЬНИМ ЖИТТЯМ

«Базу» створила ГО «Психологічні підтримка та реабілітація «Вільний Вибір», яка працює з 2015 року, надаючи психологічну підтримку у доказових методах психотерапії для ветеранів та ветеранок.

Команда творців
Команда творців "Бази". Фото з Фейсбуку

«Ще з 2019 року ми почали думати, як підтримати ветеранів та ветеранок, які зараз не хочуть або не мають можливості звертатися до фахівця. Так виникла ідея створити застосунок, але тільки в 2022-му році нас підтримала Програма реінтеграції ветеранів (яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США) і врешті застосунок було розроблено. Для цього ми опитали близько 100 ветеранів та ветеранок – дуже конкретно запитували, що вони хочуть бачити в застосунку», – розповіла нам ветеранка-парамедикиня, керівниця проєкту та проєктна менеджерка ГО «Вільний вибір» Аліна Вяткіна.   

Ця громадська організація також надає психологічні консультації та проводить терапію в доказових методах для військовослужбовців, членів родин загиблих або зниклих безвісти. Крім цього, робить проєкти для цивільних людей щодо того, як комунікувати з людьми в кризових станах, або такі як застосунок «База», які підсилюють роботу і заповнюють нішу самодопомоги та пропонують можливості впоратися з наслідками участі в бойових діях без того, щоб звертатися до психолога або психотерапевта. 

ЦЕ – «КИШЕНЬКОВА» ПІДТРИМКА, ЯКОЮ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ ВСЮДИ НАВІТЬ БЕЗ ЗВ’ЯЗКУ ЧИ ІНТЕРНЕТУ

Насамперед застосунок розраховано на тих, хто вже повернувся, але пані Аліна зазначає, що чимало користувачів розповідали їм, що зверталися до нього по допомогу прямо під обстрілами, наприклад, «дихали по квадрату» (одна з практик, яку пропонує «База»).

При розробці застосунку, в першу чергу враховували досвід людей, які мають бойовий досвід, але так само розробникам відомо, що є багато завантажень застосунку від цивільних – близьких та родичів ветеранів.

Основна мета «Бази» дати можливість отримати психологічну підтримку і хоча б мінімальну психоедукацію, не звертаючись до фахівця, не виходячи з дому, або перебуваючи там, де неможливо звернутися за фаховою підтримкою.

«Це – «кишенькова» підтримка, яка завжди з тобою і якою можна скористатися всюди навіть без зв’язку чи інтернету. Там можна не просто прочитати про стани, симптоми, які з тобою відбуваються, а й зрозуміти, коли все ж варто звернутися до фахівців, знайти контакти цих фахівців або анонімно поставити запитання психологу», – розповіла пані Аліна.

КОЛИ СИЛЬНО «НАКРИВАЄ» ВИ ЗНАЙДЕТЕ СПЕЦІАЛЬНІ СТАБІЛІЗАЦІЙНІ ВПРАВИ ЧЕРЕЗ КНОПКУ «СТОП»

Тут зібрані едукаційні матеріали про психічне здоров'я, вправи для самодопомоги і корисні контакти. «База» допомагає навчитися ідентифікувати свої стани і вміти стабілізувати себе в кризові моменті. Користуватися можна будь-де, будь-коли і безплатно.

У застосунку можна пройти експрес-діагностику та надати собі першу психологічну допомогу.

«Коли сильно «накриває» і треба дуже швидко повернутися в «тут і тепер» – ви знайдете спеціальні стабілізаційні вправи через кнопку «стоп» з головного екрана. Якщо ж говорити про тривогу, яка довго триває чи депресивну симптоматику, то читаючи у застосунку про ознаки, які можуть у вас виникати, ви побачите, коли саме вже варто звернутися по допомогу», – каже керівниця проєкту.

Крім вправ на дихання, як однієї складової роботи з тілом, у «Базі» є багато інструментів, що допоможуть впоратися з нав’язливими думками, тривогою, відчуттям провини, або з більш глибокими переживаннями – перемогти деякі тригери, наприклад, є техніка «дискримінації тригерів». Застосунок дуже різноплановий, просто треба підбирати те, що вам потрібно саме зараз.

У ЗАСТОСУНКУ «БАЗА» П’ЯТЬ РОЗДІЛІВ, КОЖЕН З ЯКИХ ПІДТРИМУЄ ПО-СВОЄМУ

У застосунку п’ять розділів, кожен з яких підтримує по-своєму:

1) «Інструменти». В цьому розділі є конкретні вправи для описаних станів, які рекомендують виконувати. Є такі, що можна виконувати в самому застосунку і потім зберігати, щоб пропрацювати знову.

2) У розділі «Базове» – матеріали на теми про різні стани, з якими ветерани та ветеранки можуть зустрічатися: про тривогу, депресивну симптоматику, різні стани після контузії або хронічні болі після поранення, та як з цими станами впоратися, або зрозуміти, що самостійно це вже не буде ефективно і варто звернутися до фахівця.

3) «Стоп кнопка» – це кризова кнопка на головному екрані, яку можна натиснути, якщо ти в стані, коли треба трошки «заземлитися», повернутися в «тут і тепер». Вона проведе за простим алгоритмом з чотирьох стабілізаційних технік. 

4) «Контакти» – тут можна поставити запитання фахівцю, знайти корисні контакти консультаційних центрів по всій Україні, які працюють з ветеранами та ветеранками в різних сферах: юридична і психологічна допомога, пошук роботи, допомога з працевлаштування.

5) «Обране» – де можна зберегти потрібні тобі теми і вправи, які будуть доступні в офлайн-режимі.

ЦЕЙ ЗАСТОСУНОК СТАНЕ БЕЗПЕЧНИМ ПЕРЕВАЛОМ МІЖ ВІЙСЬКОВИМ ТА ЦИВІЛЬНИМ ЖИТТЯМ

У застосунку є можливість поставити запитання психологу, авторизувавшись або анонімно. Це не консультаційна робота, там недовготривалий чат. Але на переконання розробників, можливість поставити запитання хоча б одноразово, може зняти напруження і дати розуміння, що з тобою відбувається. Тим більше, що через застосунок «База» можна записатися на більш тривалі консультування, якщо в цьому виникне потреба.

«Ми дуже хотіли, щоб була можливість анонімно або назвавшись поставити запитання фахівцю. В організації «Вільний вибір» зараз близько 40 психотерапевтів і психотерапевток, які консультують, застосовуючи методи психотерапії та інші доказові методи – КПТ (когнітивно-поведінкова терапія) та EMDR  (спеціальна травмотерапія, яка є методом психотерапії), рекомендовані міжнародними протоколами. Саме ці люди відповідають на запитання, які користувачі ставлять в застосунку», – розповіла Аліна Вяткіна.

Розробники зазначають, що застосунок «База» – це не заміна психотерапії, але змога краще розуміти, що з тобою відбувається та надати собі першу психологічну підтримку.

На переконання команди, яка розробляла «Базу», цей застосунок стане безпечним перевалом між військовим та цивільним життям.

Любов Базів. Київ

Перше фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-