Витік інформації з НАБУ: Кривонос відреагував на закиди щодо його мовчанки

Витік інформації з НАБУ: Кривонос відреагував на закиди щодо його мовчанки

Укрінформ
За фактом витоку інформації про розслідування кримінальних справ Національного антикорупційного бюро проводиться досудове розслідування.

Як передає Укрінформ, про це написав у Фейсбуці директор НАБУ Семен Кривонос, коментуючи звинувачення «Центру протидії корупції» щодо відсутності з його боку реакції на витоки інформації з бюро.

«За фактом витоку інформації розпочато саме досудове розслідування. Воно дає набагато більше інструментів для отримання доказів причетності тих чи інших посадових осіб до злочину, аніж внутрішнє службове розслідування. І, на відміну від досудового розслідування, за результатами службового максимум - це дисциплінарна відповідальність. Ба більше, до неї можна притягнути не пізніше ніж через рік з моменту вчинення дисциплінарного проступку (читай з моменту «зливу»)», - повідомив він.

Кривонос підкреслив, що розголошення даних досудового розслідування - це кримінальний злочин.

Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура. «Управлінню внутрішнього контролю НАБУ виділені всі необхідні ресурси для забезпечення обʼєктивного та всебічного досудового розслідування», - додав Кривонос.

Окрім досудового розслідування щодо витоків, в НАБУ відповідно до наказу Кривоноса розпочато ще два службових розслідування.

Одне - щодо можливого тиску на викривачів, інше - щодо можливих неправомірних вказівок детективам.

«Наразі проводяться необхідні заходи, встановлюються відповідні обставини. За результатами цих службових розслідувань у разі наявності достатніх підстав винні особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності», - зазначив директор НАБУ.

Кривонос наголосив, що ухвалюватиме будь-які рішення, в тому числі й кадрові, виключно за результатами розслідувань і у чіткій відповідності до визначених законом процедур.

Директор НАБУ пообіцяв повідомити суспільству про весь хід подій - від отримання службової записки від викривача до результатів досудового розслідування, яке наразі активно здійснюється.

Читайте також: НАБУ і САП оприлюднили спільну заяву у справі щодо можливого витоку інформації

Як повідомлялося, у травні директор НАБУ Семен Кривонос усунув від виконання обов’язків свого першого заступника Гізо Углаву. У бюро повідомили, що таке рішення ухвалили через розслідування про злив даних. Невдовзі з'ясувалося: злив відбувався консультанту Офісу Президента Юрію Голику.

Зокрема, у вилученому в Голика телефоні детективи НАБУ знайшли підтвердження того, що він одержував детальну інформацію про перебіг розслідування через бізнесмена Георгія Біркадзе.

Наразі детективи ідентифікують тих, хто міг бути причетним до зливу інформації.

Народна депутатка зі «Слуги народу» Анастасія Радіна заявила про ініціювання публічного засідання профільного комітету Верховної Ради щодо можливих зливів даних з НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-