Тривала зупинка водопостачання через обстріли може призвести до спалахів гепатитів і холери - Ляшко

Тривала зупинка водопостачання через обстріли може призвести до спалахів гепатитів і холери - Ляшко

Укрінформ
Постійні атаки Росії на українську енергосистему можуть призвести до зупинки водопостачання на тривалий термін, що, у свою чергу, може сприяти передачі водним шляхом таких інфекційних хвороб, як гепатити, холера та ботулізм.

Про це в інтервʼю ВВС Україна сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Зараз ситуація не менш критична, ніж тоді, коли підірвали дамбу (Каховську ГЕС – ред.). Чому? Тому що є відключення енергоживлення, атаки на енергетику. І коли відключають електрику, часто зупиняється водопостачання. Зупинка водопостачання на тривалий термін, потім запуск може призводити до того, що водний шлях передачі інфекційних проб може вийти на перше місце", – сказав Ляшко.

Як зазначив міністр охорони здоровʼя, в літній сезон українцям з огляду на проблеми з електроенергією та водою загрожують ті інфекційні хвороби, які повʼязані з недотриманням банальних норм гігієни. Це і гепатити, і холера, і ботулізм, який виникає при порушенні норм зберігання та призводить до харчових отруєнь.

Читайте також: В Україні посилюють заходи епідемічного нагляду та реагування на випадки холери

Як додав Ляшко, зараз центри контролю профілактики, комунальні служби працюють в інтенсивному режимі, щоб запобігати поширенню інфекції. Випадків холери не було виявлено, але зафіксовані гастроентероколіти невстановленої етіології.

Він нагадав, що у 2023 році вже фіксували спалахи гепатиту А, який пов'язаний з водою.

Окрім цього, як наголосив Ляшко, також є зростання кількості випадків захворювання на кашлюк,

Як повідомляв Укрінформ, з 1 червня до 1 жовтня в Україні діє щорічний посилений сезон спостереження за холерою.

Також під час останнього засідання Державної комісії ТЕБ та НС представники місцевої влади, а також департаментів охорони здоровʼя та центрів контролю і профілактики хвороб в областях отримали доручення щодо забезпечення населення якісною питною водою, наявності на підприємствах водопостачання запасу реагентів, знезаражувальних засобів і реактивів для очищення та знезараження; проведення моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню тощо.

Окрмі цього, МОЗ оголосило про початок додаткової вакцинації проти дифтреії та правця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-