Підозрювані у замаху на казахського журналіста втекли у Молдову - їх оголосили в розшук

Підозрювані у замаху на казахського журналіста втекли у Молдову - їх оголосили в розшук

Фото
Укрінформ
Столична поліція оголосила підозри виконавцям замаху на вбивство казахського журналіста. Ці двої фігурантів втекли з України в Молдову, їх оголосили в міжнародний розшук.

Про заочне оголошення підозри повідомив відділ комунікації поліції Києва, передає Укрінформ.

«Слідчі слідчого управління поліції Києва за процесуального керівництва Київської міської прокуратури оголосили про підозру за заочною процедурою фігурантам за ч. 2 ст. 15 п. п. 11, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України - в закінченому замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою групою осіб. Підозрюваних оголошено у міжнародний розшук та вживаються заходи з їх затримання», - йдеться у повідомленні.

Фото: Нацполіція

За даними Офісу генпрокурора, підозрювані прибули на територію України 2 червня, перетнувши польсько-український кордон. У столиці вони орендували квартиру та придбали автомобіль. За потерпілим певний час спостерігали, вивчаючи його маршрути.

18 червня, в день скоєння злочину, один з підозрюваних підійшов до машини постраждалого, зробив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією навколо будинку. Після цього вони залишили місце злочину.

З території України підозрювані втекли в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови.

Як відомо, 18 червня до поліції Києва надійшла інформація про те, що у Шевченківському районі міста невідомий вистрелив у голову журналісту - громадянину Казахстану, коли той разом із дружиною перебував в авто поруч із будинком, де він проживає.

Внаслідок отриманого вогнепального поранення 55-річного постраждалого у важкому стані госпіталізували до медзакладу, де він перебуває в реанімаційному відділенні.

До розкриття цього злочину були задіяні співробітники карного розшуку, фахівці кримінального аналізу, слідчі, криміналісти та інші служби. За результатами комплексу оперативно-розшукових заходів та слідчих дій поліцейським вдалося встановити, що до скоєння злочину причетні двоє іноземців 33 та 36 років.

За скоєння особливо тяжкого злочину чоловікам загрожує довічне позбавлення волі.

Як повідомлялося, 18 червня у Шевченківському районі Києва, на вулиці В. Ярмоли, сталася стрілянина - невідомий вистрілив у чоловіка у припаркованому автомобілі і втік.

За інформацією ЗМІ, у машині перебував казахський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков.

Після інциденту поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом замаху на журналіста, громадянина Казахстану.

Читайте також: Замах на казахського журналіста: дружина потерпілого заявила, що поліція знайшла виконавців

Подружжя Садикових у 2014 році переїхало до Києва з Казахстану. Айдос Садиков на батьківщині зазнав кримінального переслідування, як він стверджує, з політичних мотивів.

В Україні вони набули статусу біженців і вели Ютуб-канал Бәсе, де піддавали критиці владу Казахстану та олігархів і виступали з підтримкою протестів у Казахстані у 2022 році. Восени 2023 року Айдос та Наталія Садикови були оголошені казахською владою у розшук за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-