«Репортери без кордонів» закликали Кремль негайно звільнити журналіста Гершковича

«Репортери без кордонів» закликали Кремль негайно звільнити журналіста Гершковича

Заява
Укрінформ
«Репортери без кордонів» (RSF) називають абсурдними процес і звинувачення проти американського журналіста Евана Гершковича.

Про це йдеться у заяві організації, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Згідно з Кремлем, Еван Гершкович вважається агентом ЦРУ. Це абсурдне звинувачення, яке ми рішуче відкидаємо», - заявила керуюча директорка «Репортерів без кордонів» Ані Остергаус.

Організація закликала російський уряд якомога швидше покращити умови ув’язнення для журналіста та забезпечити йому справедливий суд. Гершковича утримують у московському Лефортово, яке відоме майже повною ізоляцією ув'язнених.

«На нашу думку, єдиним результатом цього процесу може бути звільнення», - підкреслила Остергаус.

Вона згадала також Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL), яку заарештували в Казані в жовтні 2023 року і з того часу також тримають під вартою. Її звинувачують у тому, що вона не зареєструвалася як іноземний агент під час в’їзду в Росію в травні 2023 року.

«Її теж треба звільнити! Кейси Евана Гершковича і Алсу Курмашевої представляють тривожну ситуацію для журналістів і репортерів у Росії. З моменту масштабної атаки на Україну в лютому 2022 року свобода ЗМІ практично перестала існувати», - заявила Остергаус.

У середу, 26 червня 2024 року, в Єкатеринбурзі розпочався судовий процес над ув’язненим американським журналістом Еваном Гершковичем. Кореспондент Wall Street Journal вже більше року перебуває під вартою за нечіткими звинуваченнями в шпигунстві.

Читайте також: Держдеп категорично заперечив зв’язок журналіста Гершковича з урядом США

Як повідомлялося, раніше Кремль оголосив понад сотню журналістів імовірними «іноземними агентами», закрив різні критично налаштовані ЗМІ та масово посилив цензуру в Інтернеті. Зараз у в'язницях країни перебувають 42 працівники ЗМІ.

Росія посідає 162 місце зі 180 у рейтингу свободи преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-