Міноборони: Справедливе ставлення до тих, хто воює вже 2 роки - одне з головних питань

Міноборони: Справедливе ставлення до тих, хто воює вже 2 роки - одне з головних питань

Укрінформ
Міноборони розробляє стратегію залучення та утримання людського капіталу в Силах оборони, разом з тим, зараз одне з головних завдань держави – сформувати культуру патріотизму та гідності.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час Всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» заявила заступниця міністра оборони Наталя Калмикова.

«Питання людського капіталу, яке ввійшло вже в лексикон, ввійшло в понятійну сферу Міноборони і ЗСУ, ми власне зараз розробляємо стратегію залучення, розвитку, утримання людського капіталу в Силах безпеки і оборони. Це надважливе питання, тому що війна триває 10 років, понад 2 роки вже триває повномасштабне вторгнення. Це війна з противником, який за чисельністю населення більший за нас. Я не скажу, що сильніший, асиметричніший тощо, тому що це інші виміри, які мають коментувати безпосередньо військові, але мова про те, що в нас дійсно є проблема. Проблема в тому, що в нас є люди, які виїхали з початком повномасштабного вторгнення, проблема в тому, що нам довелося збільшити ЗСУ в 4 рази, порівняно з тим, які були раніше, проблема з тим, що люди які зараз на передовій і які вже 2 роки на передовій, не мають собі заміни», - зазначила Калмикова.

На думку заступниці міністра, наразі кожен громадянин повинен розуміти, що незалежно від фаху в мирному житті він має прийти на заміну своїм колегам, які перебувають зараз на фронті.

«Питання справедливого ставлення до тих, хто воює вже 2 роки, і ким їх замінити, – це зараз насправді одне з головних питань в країні. Я не побоюсь сказати, що цей суспільний договір має формуватися тими, хто формує культуру – культуру патріотизму і культуру гідності», - відзначила Калмикова.

Вона додала, що зараз на фронті перебувають фахівці, які в цивільному житті працювали інженерами, митцями, лікарями та не вміли тримати зброю.

«Жодна людина не народжена для війни. Більше того, військові не народжені для війни, армія в країні існує не для того, щоб воювати, а для того, щоб убезпечити від можливості війна. На жаль, в нас той сусід, якому байдуже до цього», - зауважила Калмикова.

Також заступниця міністра зауважила, що в українському війську перебуває велика кількість жінок, які прийшли захищати країну добровільно.

«У нас зараз жінок на фронті стільки, скільки не було в жодній країні світу», - зазначила вона.

Відповідаючи на питання щодо ролі представників культури на війні, Калмикова нагадала, що є «культурний десант», який виконує важливу функцію та працює на передовій для підтримки бійців, також є митці, які воюють як воїни.

Читайте також: До мобілізації представників культури має бути грамотний підхід - Карандєєв

Як повідомлялось раніше, Міністерство оборони України розпочало розробку Стратегії залучення, розвитку та утримання людського капіталу у Силах оборони на період до 2032 року. Ця ініціатива покликана реформувати систему управління персоналом у сфері оборони на основі досвіду широкомасштабного вторгнення Росії та викликів, з якими стикаються військові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-