Судове переслідування Росією українських захисників та цивільних є воєнним злочином - Костін

Судове переслідування Росією українських захисників та цивільних є воєнним злочином - Костін

Укрінформ
Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що судове переслідування Росією українських захисників та цивільних є воєнним злочином.

Про це він сказав, виступаючи онлайн, під час дискусії у форматі круглого столу “Позбавлення права на справедливий суд для українських військовополонених та цивільних затриманих у міжнародному кримінальному праві”, що проходив у Гаазі, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми маємо забезпечити дотримання справедливого судового розгляду в ситуації воєнного часу, коли порушення прав на справедливий судовий розгляд відбувається в контексті та у зв'язку зі збройним конфліктом проти осіб, що перебувають під захистом. У нашому випадку – в ході міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною. Це цілком можна кваліфікувати як воєнний злочин”, - сказав він.

Він також зазначив, що від початку повномасштабної війни було зареєстровано майже 130 тисяч воєнних злочинів РФ, серед яких – позбавлення права на справедливий суд. “Серед 130 000 зареєстрованих випадків воєнних злочинів, від умисних вбивств, страт, катувань та жорстокого поводження, сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, незаконного ув'язнення, примусового переміщення та депортації українського населення, у тому числі дітей, навмисних нападів на цивільних осіб та цивільні об'єкти, то ми також розслідуємо і переслідуємо воєнні злочини, пов'язані з позбавленням військовополонених і цивільних осіб, які перебувають під захистом, права на справедливий суд”, - сказав він.

Костін наголосив, що у міжнародних збройних конфліктах міжнародне гуманітарне право надає статус військовополонених членам збройних сил ворожої сторони, зокрема й членам підрозділів підтримки та забезпечення (Третя Женевська конвенція, ст. 4). Військовополонені залишаються захищеними від кримінального переслідування за “правомірні діяння, пов’язані з війною, що вчинені в ході збройного конфлікту”.

“Наприклад, учасникам полку “Азов” після захоплення Росією інкримінують участь у так званій “терористичній організації” та так званих “спробах повалення влади Росії” на окупованих територіях. Ці звинувачення, в першу чергу, висуваються як привід для переслідування українських військових за участь у бойових діях, а не як кваліфікація злочину тероризму чи терористичних актів, не пов’язаних зі збройним конфліктом”, - підкреслив Костін.

Читайте також: Фізичним і моральним тортурам піддаються 90% військовополонених - генпрокурор

Він також нагадав, що у серпні 2022 року РФ оголосила полк “Азов” “терористичною організацією”.

“У серпні 2022 року, через три місяці після захоплення українських військових, російські суди застосували російське кримінальне законодавство, тоді як закон не має зворотної сили. На жаль, ми не маємо доступу до матеріалів кримінальних проваджень, які відбуваються у РФ чи на окупованих територіях, але схоже, що російські суди колективно карають українських військовополонених за їхню приналежність до підрозділів українських збройних сил. Це також заборонено статтею 87 Женевської конвенції. Також українські військовополонені піддаються тортурам і жорстокому поводженню під час ув’язнення, часто з метою змусити їх таким чином визнати свою провину”, - сказав Костін.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня в Україну з російського полону повернулися 90 захисників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-