Кислиця в Радбезі ООН: Війна призвела до катастрофічних наслідків для українських дітей

Кислиця в Радбезі ООН: Війна призвела до катастрофічних наслідків для українських дітей

Укрінформ
Російська агресія спричинила катастрофічні наслідки для дітей в Україні: щонайменше 551 дитина загинула, 1389 – поранено.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив у середу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на відкритих дебатах у Радбезі щодо дітей і збройних конфліктів.

Ці цифри не є остаточними, оскільки триває робота зі встановлення кількості жертв на тимчасово окупованих Росією територіях, зауважив постпред.

Крім того, 1895 дітей вважаються зниклими безвісти під час бойових дій. Зафіксовано 15 випадків сексуального насильства щодо неповнолітніх, зазначив Кислиця.

Він також розповів, що на сьогодні майже 4 тисячі навчальних закладів по всій Україні зазнали бомбардувань та обстрілів, а 365 з них зруйновані повністю.

Майже 20 тисяч українських дітей були примусово вивезені Росією, наголосив постпред. За його словами, Москва всіляко перешкоджає процесу їх повернення, висуваючи додаткові умови та ускладнюючи процедуру.

«Повернення наших дітей залишається надскладним, але критично важливим завданням, для вирішення якого ми разом з нашими партнерами докладаємо всіх зусиль, – сказав він, додавши, що на сьогодні вдалося повернути лише 736 дітей.

Кислиця привітав рішення генерального секретаря ООН залишити російські збройні сили та пов'язані з ними збройні угруповання в списку серйозних порушників за вбивства й каліцтва дітей, напади на школи та лікарні («списку ганьби»).

Читайте також: На ТОТ залишаються близько шести мільйонів українців, із них 1,5 мільйона - діти

Він також закликав «посланця диктатора» – постпреда РФ при ООН Василя Небензю – «надати своєму босові повну інформацію про доповідь генерального секретаря й донести до нього спільний заклик усіх членів Організації – зупинити війну».

Кислиця підкреслив, що «Україна має законне право вражати всі військові цілі на території Росії та тимчасово окупованих територіях України».

Він запросив «усіх, хто ще не приєднався до процесу імплементації Формули миру, зробити це».

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш цього року вдруге включив Росію до «списку ганьби» у своїй річній доповіді «Діти та збройний конфлікт» від 13 червня. Вперше генсек ООН включив збройні сили РФ до глобального списку злісних порушників в червні 2023 року – за вбивства й каліцтва дітей, а також атаки на школи й лікарні.

У березні 20233 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт російського правителя Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Льовову-Бєлову за насильницьке вивезення українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-