Зеленська презентувала новий епізод освітнього серіалу «Люди з досвідом війни»

Зеленська презентувала новий епізод освітнього серіалу «Люди з досвідом війни»

Укрінформ
Олена Зеленська презентувала третю частину освітнього серіалу «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», у якій ідеться про те, як спілкуватися з ветераном чи ветеранкою.

Про це перша леді повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Рекомендації з етичного спілкування з ветеранами, ветеранками та чинними військовослужбовцями – у третій серії освітнього серіалу «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», який можна переглянути на платформі Дія.Освіта або на каналі YouTube «Ти як?», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, спілкуватися з ветераном чи ветеранкою необхідно насамперед з повагою, незалежно від обставин і місця – в родині, колі друзів, магазині чи парку.

Від надмірної уваги люди з бойовим досвідом іноді ніяковіють, навіть коли це зустріч близьких друзів чи в родинному колі. Тому, перш ніж влаштовувати свято на честь військового, який приїхав у відпустку, психологи радять уточнити, чого хоче сам він.

Також складено перелік запитань, яких слід уникати: «Ну що там, на фронті? Перемагаємо?», «А як ти? Страшно?», «Багато людей вбивають?», «Як же це сталося? Чого ти там опинився?».

«У жодному разі не жалійте ветерана. Слова на кшталт «бідненькі наші хлопчики» можуть бути принизливими, адже ці люди – експерти з виживання», – пояснює одна з експертів серіалу, очільниця Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців Наталія Умеренкова.

Психологи радять говорити щиро, від серця, а не шаблонно; уникати порівнянь, адже кожен досвід унікальний, і подякувати людині, якщо вона вирішила чимось поділитися.

Читайте також: Олена Зеленська нагадала правила взаємодії з людьми, які користуються кріслом колісним

Як повідомлялося, освітній серіал є продовженням розділу «Довідника безбар’єрності» – гіда з коректної комунікації. Він складається з 11 епізодів, що розповідають про ситуації з життя військових: пережитий полон, набуту інвалідність, дружбу з побратимами та посестрами, гендерні відмінності – та навіть містять поради з коректної комунікації.

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри в межах комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Проєкт реалізовано за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ, ГО «Безбар’єрність» і компанії Visa – учасниці спільноти «Бізнес без бар’єрів».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-