Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України - Лубінець

Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України - Лубінець

Укрінформ
За час окупації Київщини росіяни взяли у полон 600 цивільних, а загалом Росія утримує понад 14 тисяч цивільних громадян України.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав Людини Дмитро Лубінець заявив під час пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

«Я публічно кажу про те, що понад 14 тисяч цивільних громадян України знаходяться у російському полоні. У це число включаються громадяни, які були затримані Російською Федерацією починаючи з 2014 року на території АРК Крим (у нас є окремий список), на території Донецької та Луганської областей (у нас теж окремий список) і після початку повномасштабної агресії», – розповів Лубінець.

За його словами, навіть на Київщині, яка найменше була під російською окупацією, близько 600 цивільних громадян України потрапили у російський полон.

Омбудсмен зазначив, що цивільні – найважча категорія для повернення.

«Перше, згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми не можемо проводити обмінів. Таке визначено виключно для військовополонених. Друге, усі розуміють, що є не так багато громадян РФ, яких Росія хотіла б забрати, якщо мова про цивільних. Третє, судові вироки. Вони виносять величезні за термінами судові вироки проти наших цивільних громадян, звинувачуючи їх у шпигунстві, терористичній діяльності, фінансуванні терористичних організацій, у будь-чому. Головне для них – дати великі терміни ув’язнення – 15, 17, 18, 20, 25 років», – сказав Лубінець.

Є, за його словами, й випадки, коли були затримані діти, щодо яких зараз проводяться слідчі дії.

«Це громадяни України, які не досягли 18 років, які так само можуть отримати тривалі тюремні строки. Також у нас є два випадки, коли двох хлопців у Бердянську розстріляли. Це були діти, як згідно з нашим, так і згідно з російським законодавством. Їм було 18 років. І росіяни навіть не дають можливості забрати тіла цих двох хлопчиків для того, щоб їх поховати», – розповів омбудсмен.

Він припускає, що РФ хоче поховати тіла цих двох хлопчиків таємно, щоб не передавати їх родинам.

Читайте також: Україна провела вже 53 обміни і працює, щоб звільнити з полону РФ кожного й кожну - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, у результаті 53-го обміну з російської неволі увечері 28 червня були визволені десятеро політичних бранців Кремля та незаконно засуджених українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-