Із російського полону повернули вже понад 160 цивільних осіб - омбудсмен

Із російського полону повернули вже понад 160 цивільних осіб - омбудсмен

Укрінформ
На території РФ наразі перебуває понад 14 тисяч цивільних громадян України, вдалося повернути наразі 161 людину.

Про це повідомив Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець на брифінгу у Миколаєві, передає кореспондент Укрінформу.

«Я не веду статистики по окремих областях, бо відразу знаходяться ті, хто починає порівнювати цифри і каже, що, мовляв, там Лубінець більше працює, а там менше. Це не так. За моїми даними, на території РФ нині перебуває понад 14 тисяч цивільних заручників – громадян України, наразі вдалося повернути 161 людину», - сказав Лубінець.

За його словами, йдеться про людей, які були взяті у заручники ще з 2014 року.

Читайте також: Турецький омбудсман може відвідати РФ для моніторингу дотримання прав українських полонених - Лубінець

«Я розумію, що це неспівставні цифри, але в чому проблематика: наразі немає механізму обміну цивільних, бо це не врегульовано міжнародним гуманітарним правом. Також у нас немає офіційних країн-посередників, бо для них це означатиме додаткові зобов’язання, хоча є держави які допомагають неофіційно. Серед тих, кого можу назвати, це Туреччина та Ватикан, хоча спілкуюся я з багатьма країнами з усіх континентів», - зазначив Лубінець.

Як повідомлялося, росіяни дуже неохоче повертають з полону оборонців Маріуполя і застосовують до них тортури та катування.

Фото: Миколаївська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-