Дані постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, будуть захищені

Дані постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, будуть захищені

Укрінформ
В Україні розроблено Пам’ятку щодо особливостей обробки та захисту персональних даних осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом.

Презентація її відбулася в Укрінформі.

Як зазначалося, пам'ятка призначена для використання слідчими, прокурорами, суддями, правозахисниками у практичній діяльності з метою оптимізації процесів розслідування та судового переслідування на національному та міжнародному рівнях.

«Питанням захисту персональних даних у розрізі сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, ніхто не займався, і для нас було принципово важливим підняти це питання на рівень відповідної пам’ятки, яка допоможе відкрити очі на багато питань, які виникають під час роботи з постраждалими», - сказав на презентації голова ГО «UA Experts» кандидат юридичних наук Сергій Ніжинський.

За його словами, питання захисту персональних даних цієї категорії осіб відходить на другий план, коли відбувається обмін даними між відповідними профільними службами, зокрема між Національною соціальною сервісною службою, Нацполіцією, Офісом генерального прокурора, судовими органами, Мінсоцполітики тощо.

У цьому контексті він нагадав, що, за даними ОГП, в Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 303 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Однак Глобальний фонд тих, хто пережив насильство, нині готовий виплатити невідкладні проміжні репарації для постраждалих від СНПК близько 150 особам.

«У мене особисто виникає запитання, за яким принципом відбуватиметься відбір серед цих 303 осіб 150 першочергових отримувачів виплат? Чому аж 15 осіб у виконавчому комітеті, які ухвалюють рішення, кому надавати цю допомогу? Таких питань насправді багато. Перш за все пам’ятка – це допомога з точки зору превентивної політики…, на що треба звертати увагу під час обробки даних цих справ, як організовано їхній захист тощо», - зазначив голова ГО «UA Experts».

Читайте також: Сексуальні злочини російських військових в Україні розслідуватиме прокуратура Відня

Своєю чергою в.о. директора Департаменту моніторингу додержання рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олександр Осіпов акцентував, що підвищення довіри до правоохоронних органів з боку постраждалих від СНПК «є напрямком, який потребує постійного розвитку».

Як повідомляв Укрінформ, станом на 12 червня року вже отримано 142 звернення на участь у пілотному проєкті з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Першим 34 особам виплачено проміжні репарації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-