Керівництво ОБСЄ засудило «вирок» Голді та закликало звільнити усіх трьох співробітників

Керівництво ОБСЄ засудило «вирок» Голді та закликало звільнити усіх трьох співробітників

Укрінформ
Чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Мальти Ян Борг та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід засудили "вирок" суду маріонеткової "ДНР" колишньому співробітнику Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадиму Голді та закликало до звільнення усіх трьох незаконно утримуваних Росією українських співробітників СММ.

Як передає Укрінформ, відповідна заява розміщена на сайті ОБСЄ.

"Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ та європейських питань і торгівлі Мальти Ян Борг та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід чітко засуджують сьогоднішнє винесення вироку співробітнику ОБСЄ Вадиму Голді до 14 років ув'язнення за результатами так званого "судового процесу" та закликають до негайного звільнення всіх трьох затриманих співробітників ОБСЄ, серед яких також Максим Петров і Дмитро Шабанов", - йдеться у повідомленні.

Чинний голова ОБСЄ наголосив, що "несправедливе і нелюдське поводження, з яким зіткнулися наші затримані колеги, є неприйнятним і підриває дух співпраці в рамках нашої Організації". За його словами, це є грубим порушенням зобов'язань держав-учасниць за міжнародним правом та Гельсінським Заключним актом.

"Мальтійське головування в ОБСЄ залишається відданим підтримці заклику генерального секретаря до негайного звільнення трьох посадових осіб ОБСЄ. Цій несправедливості має бути покладено край", - заявив Борг.

Зі свого боку, Гельґа Шмід підкреслила, що особи, які працюють за міжнародним мандатом, включаючи співробітників ОБСЄ, "ніколи не повинні зазнавати арештів, переслідувань чи затримань за виконання своїх обов'язків".

"Як генеральна секретарка, я не відступлюся від своїх зусиль і зроблю все можливе, щоб повернути Вадима, Максима і Дмитра додому, до їхніх родин і близьких. Ми будемо продовжувати твердо стояти на сторожі справедливості та їхніх прав людини", - сказала вона.

Читайте також: Суд у РФ арештував майно громадянина Франції, визнаного «іноагентом»

Чинний голова та генеральна секретарка також повторили свій заклик до держав-учасниць ОБСЄ та третіх сторін підтримати їхні зусилля із забезпечення негайного звільнення всіх трьох колишніх співробітників СММ ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, так званий "верховний суд" маріонеткової "ДНР" засудив до 14 років колонії суворого режиму колишнього асистента з безпеки спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадима Голду за звинуваченням у шпигунстві.

Трьох співробітників СММ ОБСЄ – Вадима Голду, Максима Петрова та Дмитра Шабанова – затримали у квітні 2022 року в окупованому Росією Донецьку та Луганську, де вони виконували свої офіційні обов'язки за мандатом усіх 57 держав-учасниць ОБСЄ.

У вересні 2022 року Максим Петров і Дмитро Шабанов були "засуджені" до 13 років позбавлення волі російськими окупаційними судами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-