Українські біженці у Британії ризикують залишитися без житла чи потрапити в експлуатацію - Червоний Хрест

Українські біженці у Британії ризикують залишитися без житла чи потрапити в експлуатацію - Червоний Хрест

Звіт
Укрінформ
За даними Британського Червоного Хреста, тисячі українських біженців, які виїхали до Великої Британії у пошуках притулку після повномасштабного вторгнення РФ, ризикують залишитися без даху над головою та бути експлуатованими.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

У звіті гуманітарної організації йдеться, що, хоча в цілому урядові програми Британії допомагають сім’ям, які шукають притулку, деякі українці зіткнулися з недоліками в процедурах захисту, а також відсутністю достатньої підготовки та постійної підтримки для приймаючих сторін.

З моменту запуску програми «Оселі для України» у 2022 році понад 9 000 з приблизно 200 000 сімей, розміщених у Британії, ризикують залишитись без домівок. Це часто пов'язано з розривом стосунків з приймаючими сім'ями та утрудненим доступом до ринку житла.

Виявилося, що українці в чотири рази частіше, ніж населення в цілому, стикаються з проблемою бездомності. У період з лютого до середини червня 2024 року щотижня в середньому прибувало 379 нових мігрантів з України.

Два кораблі, які використовувалися в Глазго та Единбурзі для розміщення загалом 2 465 осіб у період з липня 2022 року по липень 2023 року, піддались критиці через погані умови і відсутність окремих кухонь.

У звіті наведені приклади, коли деякі українські біженці несподівано ставали безхатченками і спали у непридатних умовах, до прикладу, на пляжі. Або коли біженцям доводилось спати всією сім’єю на одному ліжку. Також Червоний Хрест зазначив, що непоодинокими є випадки, коли біженці за два роки більше шести разів міняли місце проживання, або жінки, які шукали житло, ризикували потрапити у сексуальну експлуатацію.

Читайте також: Литва припиняє безкоштовне навчання для українських студентів

Виконавчий директор з комунікацій та зовнішніх зв'язків Британського Червоного Хреста Сел Коплі зазначив: «Британія стала місцем безпеки для тисяч людей. Однак, ця безпека не завжди забезпечувала стабільність, необхідну людям для відновлення їхнього життя. Занадто багато сімей були змушені спати на вулиці або жити в місцях, де вони відчували себе в небезпеці. Ми повинні покращити підтримку, доступну для українців у Великій Британії, та вивчити досвід України, щоб у майбутньому створити більш ефективні та безпечні маршрути».

Читайте також: В ООН розробили платформу для українських біженців та переселенців

Як повідомляв Укрінформ, українці, які виїхали через повномасштабне вторгнення Росії, зможуть залишатися у Великій Британії до вересня 2026 року після отримання 18-місячної візи за новою схемою продовження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-