У ГУР розповіли про стан здоров’я українських захисників, яких повернули з полону

У ГУР розповіли про стан здоров’я українських захисників, яких повернули з полону

Укрінформ
Деякі українські оборонці, яких вдалося повернути на Батьківщину у середу, перебувають у виснаженому стані, мають проблеми з вагою, онкозахворювання, один з них хворий на туберкульоз.

Про це у ефірі телемарафону “Єдині новини” поінформував представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, передає кореспондент Укрінформу.

“Хлопці, які сьогодні повернулися, перебувають у різному стані. На жаль, знову є ті, що у дуже виснаженому стані, є із проблемами з вагою. Є один хворий захисник на онкозахворювання, є хворий на туберкульоз, є ускладнення після поранення, які неправильно лікувалися. Кожному зараз надається необхідна допомога, і буде тривалий процес реабілітації та відновлення і постізоляційного супроводу, у тому числі і спілкування з нашими правоохоронцями, щоб дізнатися всі обставини перебування у полоні наших захисників. Кожне правопорушення фіксується і доноситься до міжнародних інстанцій”, - зазначив він.

Читайте також: СБУ показала ексклюзивні кадри з обміну полоненими

Відповідаючи на питання, наскільки цей обмін був складним, представник ГУР сказав, що легких обмінів не буває.

“Ми маємо справу з державою-агресором — РФ, яка веде геноцидну війну проти України і українців. І вона часто нехтує гуманітарним правом, Женевськими конвенціями або трактує їх на якийсь власний лад. Але робота триває, і результати бачить вся країна. Цього разу ми знову дякуємо ОАЕ за посередництво і сприяння, за те, що сьогодні обмін відбувся”, - поінформував Юсов.

Він сказав, що українська влада не чекає підтвердження від МКЧХ щодо перебування тієї чи іншої особи у полоні.

“Якщо у нас є тверде переконання і докази, що людина знаходиться у російському полоні і жива, починається процес роботи над її поверненням. Динаміка — річ мінлива. Бувають перерви у обмінах, але навіть коли відбувається перерва, робота над цим не зупиняється”, - запевнив представник воєнної розвідки.

Читайте також: В Україну від початку повномасштабної війни вдалось повернути 3 405 полонених - Лубінець

Юсов зазначив, що Україна — цивілізована країна, яка дотримується міжнародного гуманітарного права, тож відповідно до цього права та Женевських конвенцій українська держава належно утримує російських полонених і вимагає такого ж ставлення з боку РФ до своїх захисників, які потрапили у полон держави-терористки.

“Наше завдання — посилювати міжнародний тиск, переговорні позиції у двосторонньому форматі, щоб покращувати умови утримання і перебування українців у російському полоні. Будь-яка міжнародна допомога (щодо звільнення українців з полону РФ — ред.) тут є надзвичайно важливою”, - наголосив він.

Відповідаючи на питання щодо ставлення РФ до своїх громадян, які потрапили в український полон, представник ГУР констатував, що оскільки Україна — вільна демократична європейська держава, то, безумовно, ціна людського життя для неї значно вища, ніж ціна життя для РФ, що видно по багатьох факторах.

“Багато родин іще очікують на повернення своїх рідних і близьких. Ця робота обов’язково буде продовжуватися. Ми не можемо зараз багато деталей розкривати, але переговорна група працює - навіть тоді, коли публічно здається, що паузи затягнулися, що нічого не буде відбуватися. Тим не менш, буде. У подальшому будуть повертатися наші захисники і захисниці, поки не повернеться останній полонений додому”, - запевнив Юсов.

Як повідомлялося, 17 липня з російського полону в Україну у результаті обміну повернули ще 95 українців.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-