Британія закликала Росію звільнити затриманих українців-співробітників ОБСЄ

Британія закликала Росію звільнити затриманих українців-співробітників ОБСЄ

Укрінформ
Велика Британія закликає Росію негайно звільнити усіх трьох незаконно утримуваних Росією українських співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Ніл Голланд на засіданні Постійної ради організації у четвер у Відні.

"Ми приєднуємося до чинного голови та генеральної секретарки в однозначному засудженні винесення судового вироку минулого тижня Вадиму Голді до 14 років ув'язнення. Затримання Вадима та його колег зі Спеціальної моніторингової місії в Україні та поводження з ними є порушенням усталених міжнародних принципів, зокрема Гельсінського Заключного акту", - сказав він.

Британський посол наголосив, що дії Росії створили "жахливий прецедент, який має викликати глибоке занепокоєння у всіх нас".

"Незаконне затримання наших колег справді шокує. Страждання, яких зазнають вони та їхні близькі, залишаються предметом нашого постійного занепокоєння. Ми закликаємо Росію припинити незаконне утримання Вадима, Максима та Дмитра, а також усіх громадян України, яких вона незаконно утримує", - заявив Голланд.

Читайте також: Лубінець назвав незаконними вироки для 33 полонених українців у «ДНР»

Трьох співробітників СММ ОБСЄ – Вадима Голду, Максима Петрова та Дмитра Шабанова – затримали у квітні 2022 року в окупованому Росією Донецьку та Луганську, де вони виконували свої офіційні обов'язки за мандатом усіх 57 держав-учасниць ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Мальти Ян Борг та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід засудили "вирок" суду маріонеткової "ДНР" колишньому співробітнику Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадиму Голді та закликало до звільнення усіх трьох незаконно утримуваних Росією українських співробітників СММ.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-