Міністр юстиції України: MH17 - це наша спільна трагедія

Міністр юстиції України: MH17 - це наша спільна трагедія

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що MH17 – це спільна трагедія України та Нідерландів.

Про це він сказав у ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Я взяв участь у заходах щодо десятих роковин трагедії. Дуже емоційна церемонія вшанування пам’яті жертв. Зібралися родичі жертв трагедії. Велика частина уряду Нідерландів, король. Важко чути, як родичі називають імена загиблих. Бачити їхній біль - це емоційно вкрай складно. Безумовно, це наша спільна трагедія. Це результат війни з Російською Федерацією. Це був перший випадок, який показав світу, як діє Росія, як вона обманює протягом десяти років”, - сказав міністр.

Він також зазначив, що “Росія, незважаючи на безліч доказів, фактів, рішення суду, до цього часу заперечує, бреше і не визнає провини в цій трагедії”.

Під час візиту в Нідерланди міністр юстиції Денис Малюська також мав низку зустрічей та розмов, зокрема з прем'єр-міністром Нідерландів, міністром закордонних справ, міністром юстиції Нідерландів та колегами з Міністерства юстиції Нідерландів.

“Для нас важливо переконатися в повній підтримці, не зважаючи на зміну уряду. Власне, повну підтримку й підтвердили абсолютно всі співрозмовники. Що представник уряду, що представники палат парламенту. Вони підтверджували, що позиція щодо підтримки у цій війні залишається незмінною. Тож ми бачимо повну підтримку України. Крім того, Нідерланди, зокрема Гаага, для нас важливі й в іншому аспекті. Власне, тут центр майже всіх наших юридичних ініціатив. Реєстр збитків розташований у Гаазі, тут же ведуться перемовини щодо створення компенсаційної комісії, тут розташований Міжнародний кримінальний суд (МКС), який вже видав ордери на арешт”, - розповів Малюська.

Міністр юстиції України: MH17 - це наша спільна трагедія / Фото: І.Драбок

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) оголосила, що було видано ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

5 березня 2024 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду оголосила, що було видано ордери на арешт іще двох осіб: командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморським флотом РФ Віктора Соколова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Читайте також: Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за збиття малайзійського "Боїнга" над Україною

24 червня 2024 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду оголосила, що видала ордери на арешт щодо двох осіб, секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні міжнародні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, за словами міністра оборони Нідерландів, трагедія MH17 змусила країну усвідомити масштаб російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-