ВАКС заочно судитиме організатора розтрати ₴225 мільйонів держкомпанії «Артем»

ВАКС заочно судитиме організатора розтрати ₴225 мільйонів держкомпанії «Артем»

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд ухвалив здійснювати спеціальне судове провадження щодо організатора схеми розтрати понад 225 млн грн при закупівлі компанією «Артем» устаткування для виготовлення продукції оборонного призначення.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє у Фейсбуці.

«22 липня колегія суддів ВАКС підтримала позицію прокурора САП та ухвалила здійснювати спеціальне судове провадження (in absentia) стосовно організатора схеми розтрати 8,3 млн дол., що сягає понад 225 млн грн за курсом НБУ, при закупівлі державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» (ДАХК «Артем») устаткування для виготовлення продукції оборонного призначення, а саме серійного виробництва корпусів 152/155-мм снарядів», - ідеться у повідомленні.

Указана особа з квітня 2023 року переховується від слідства за кордоном.

Як зазначається, у межах досудового розслідування встановлено, що у 2017 році іноземний підприємець, дізнавшись про виділення фінансування на технічне переоснащення та реконструкцію виробничих потужностей ДАХК «Артем», розробив план заволодіння цими коштами.

Він вступив у злочинну змову з низкою посадовців, зокрема із заступником міністра.

Своєю чергою ці посадовці забезпечили укладання контракту на закупівлю устаткування для ДАХК «Артем» з наперед визначеною компанією, яка була зареєстрована організатором схеми в США за видом діяльності «вантажні перевезення», однак мала усі ознаки фіктивності.

Аби приховати цей факт та усунути конкурентів, компанії створили образ сертифікованого постачальника оборонної продукції для Міноборони США та суттєво завищили її показники продуктивності.

Як наслідок, на рахунок цієї фірми державна компанія перерахувала $8,3 млн – половину від вартості укладеного контракту. Вже наступного дня ці гроші були перераховані іншій компанії, яка використала їх на потреби, не пов'язані з виконанням контракту.

Такі дії завдали державній компанії «Артем» збитків на суму понад 225 млн грн.

Дії організатора схеми, який переховується за кордоном, кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Вчинення цього злочину також інкриміновано заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі, директору департаменту зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу ДАХК «Артем» та директору Українського науково-технічного і впроваджувального центру комплексного захисту інформації» (Український центр «Безпека»). Посади зазначені на момент вчинення злочину.

Як повідомляв Укрінформ, у травні САП передала до суду справу щодо чотирьох осіб про організацію розтрати понад 225 млн грн під час закупівлі державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» устаткування для виготовлення продукції оборонного призначення.

Прокурор САП заявив позов до обвинувачених про відшкодування  заподіяної шкоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-