На Берлінському прайді несли портрети українських  ЛГБТ-військових

На Берлінському прайді несли портрети українських ЛГБТ-військових

Фото, відео
Укрінформ
Представники української ЛГБТ і Квір-спільноти (LGBTIQ), які утретє взяла цього року участь у демонстрації Christopher Street Day в Берліні, у суботу несли портрети кількох десятків українських захисників, які належать до LGBTIQ.

Про це Укрінформу розповіла Марина Усманова, членкиня правління Kwitne Queer, першої української ЛГБТКІ+ мережі в Берліні.

«У нас є 67 портретів українських військових. ЛГБТ-військові, звісно, не приїхали, але вони взяли участь, надіславши свої портрети, плакати та гасла. Вони вимагають прийняття закону про партнерство та закону про злочини на ґрунті ненависті», - зазначила вона.

У Німеччині, розповіла Усманова, яка приїхала з Херсона, представники ЛГБТІК роблять чимало для підтримки України, зокрема, для збору допомоги.

Loki von Dorn, який також представляє Kwitne Queer, зазначив, що для української ЛГБТІК спільноти дуже важливою є підтримка посольства. Це, за його словами, підвищує толерантність у суспільстві. До втечі з рідного Дніпра він був журналістом, актором, активістом, промоутером і художником.

Посольство України в ФРН і його керівник Олексій Макеєв підтримує участь українців у берлінському CSD другий рік поспіль.

«Разом ми боремося не тільки за свободу нашої країни, але й за права та свободи кожної людини. Особливо українській LSBTQ* спільноті загрожує російська агресія: стилізовані як кінцевий образ ворога, вони серед найбільш переслідуваних Росією людей. Проте вони є будь-що, але не безпорадні. Багато з них мужньо воюють в армії, входять до територіальної оборони та займаються добровольцями», - йдеться у дописі посольства.

Окрім Kwitne Queer, у демонстрації взяли участь кілька інших українських організацій, зокрема Gendr Stream (феміністська правозахисна організація, яка захищає права ЛГБТКІ+ людей в Україні), БО «Інша» (зареєстрована в 2014 році в Херсоні як феміністична ЛГБТ інклюзивна організація), Resistance та інші.

Українці в Німеччині взяли участь у Берлінському Прайді / Фото: Ольга Танісійчук, Укрінформ

Девіз цьогорічного прайду - «Тільки сильні разом – за демократію та різноманітність».

Бургомістр Берліна Кай Вегнер закликав до захисту різноманітності та толерантності в суспільстві. «Берлін є і залишається містом свободи та прав людини», — сказав він.

З вітальним словом виступила федеральний міністр у справах сім’ї Ліза Паус.

Участь у прайді, який завершився біля Бранденбурзьких воріт, попри зливу, взяли участь, за деякими даними, близько півмільйона людей.

Читайте також: Понад 70% українців підтримують рівні права для ЛГБТ

Перший CSD в Берліні відбувся 30 червня 1979 року, тоді в Західному. «Гей-прайд» — під таким гаслом 450 демонстрантів вийшли на вулиці Західного Берліна. Метою CSD Berlin було, зокрема, виступати за рівні права та проти дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-