Найкращим медикам вручили відзнаку «Орден святого Пантелеймона»

Найкращим медикам вручили відзнаку «Орден святого Пантелеймона»

Фото
Укрінформ
У Києві в День медичного працівника та День цілителя Пантелеймона відбулося нагородження кращих медичних працівників України орденом святого Пантелеймона.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначалося, конкурсний відбір відбувався в різних регіонах України та за її межами у номінаціях «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров'я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором» для цивільних та військових медиків та «За вагомий внесок в боротьбі українського народу за свободу та незалежність» для іноземних громадян та організацій.

За словами організаторів, оскільки були створені та запрацювали закордонні ради в 12 країнах, серед цьогорічних номінантів були 12 іноземних громадян і, відповідно, 12 іноземних організацій. Серед цивільних та військових медиків - 50 номінантів. Загалом участь у конкурсі взяли понад 300 медиків. Після розгляду кандидатів регіональними радами в областях та закордонними - у відповідних країнах номінанти були подані на розгляд поважній раді відзнаки, яка таємним голосуванням обрала лауреатів.

Одна з них - військовий медик з Київщини Ольга Барановська, лікар-анестезіолог та учасниця Добровольчого формування Таращанської міської територіальної громади №1. Вона була затверджена лікарем 29-ї Української антарктичної експедиції 2024-2025 років, проте відмовилась від поїздки, зрозумівши, що не залишить Україну поки триває війна.

Читайте також: Українські медики отримали понад 1,6 тисячі комплектів захисної амуніції

Ще одним лауреатом став Сергій Шипілов - військовий медик з Харківської області, під чиїм безпосереднім керівництвом з 24 лютого 2022 року проліковано понад 6 тисяч важких поранених та хворих, проведено більше як 12 тисяч складних оперативних втручань при бойовій травмі.

Цивільний медик з Київщини Людмила Нишенко працює акушеркою дільничної лікарні, організує збори коштів та закуповує необхідні товари для військових на передовій, співпрацює майже з 50 бригадами, батальйонами, підрозділами ЗСУ на всій лінії фронту. Вона створила команду для пошиву білизни, балаклав та термобілизни для воїнів. Під час окупації Великої Димерки координувала евакуацію населення «зеленим коридором».

Нагороди удостоєний і військовий медик з Житомирщини Максим Морозько, кавалер ордена Богдана Хмельницького 3 ступеня, до війни - дитячий лікар-анестезіолог. Під Куп’янськом зазнав бойової травми, але повернувся на фронт. Він почав проводити заходи зі стабілізації важкопоранених безпосередньо на точці передачі та під час їх евакуації.

Серед іноземних громадян лауреатом стала Сарміте Цируле (Латвія) - уродженка Риги, яка успішно виконує обов'язки старшого бойового медика у складі українського формування «Карпатська Січ». Попри три контузії вона відмовляється залишати Україну, вважаючи своїм завданням порятунок бійців свого підрозділу. Цируле проводить курси з медичної допомоги військовим і цивільним, розповідає світові про те, що щодня переживають українці в Україні, організувала значну кількість донатів від латвійців.

Читайте також: Україна посилить контроль за виробництвом та обігом дієтичних добавок

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден святого Пантелеймона» - це найвища громадська нагорода, яка присуджується за значні результати в галузі охорони здоров’я, у духовному й фізичному розвитку українського суспільства. Відзнака вручається особам, яким притаманні високий професіоналізм, духовно-моральні якості, та які досягли значних особистих результатів у галузі охорони здоров’я, благодійній та громадській діяльності. Відзнаку погодили та благословили предстоятелі найбільших християнських церков України.

Церемонія нагородження «Медичним Оскаром» щорічно проходить у день святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-