В областях до 1 серпня працюватимуть виїзні команди медиків для тестування на вірусні гепатити - МОЗ

В областях до 1 серпня працюватимуть виїзні команди медиків для тестування на вірусні гепатити - МОЗ

Фото
Укрінформ
До 1 серпня триватимуть виїзні експрес-тестування на вірусний гепатит для населення у всіх регіонах України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Вірусні гепатити — складні захворювання, однак їх можна ефективно лікувати та профілактувати. Для пацієнтів, яким було встановлено діагноз вірусний гепатит С та В, коштом держбюджету закуповуються лікувальні курси", - зазначив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Посадовець додав, що річна кількість курсів препаратів відповідно до потреб пацієнтів в областях на 2024 рік становить понад 13 тисяч. За його словами, інформацію про кількість лікувальних курсів на рівні областей публікують на своїх офіційних ресурсах обласні департаменти охорони здоров’я. Кузін підкреслив, що лікування є безоплатним для пацієнтів, як і експрес-тести, які можна пройти у кабінеті сімейного лікаря впродовж року.

Зазначається, що від 24 липня центри контролю та профілактики хвороб у співпраці з обласними департаментами охорони здоров’я проводять виїзні експрес-тестування для населення у всіх регіонах України, що триватимуть до 1 серпня. Тестування відбуваються у громадських місцях — на центральних площах міст, біля торгових центрів та вокзалах, також мобільні команди медиків виїжджають у віддалені громади та населені пункти.

На мобільних точках із тестування також нададуть консультації лікарів щодо профілактики вірусних гепатитів й рекомендації з питань лікування та соціального супроводу.

"Позитивний результат швидкого тесту не є підставою для початку лікування, а передбачає додаткове підтвердження діагнозу", - підкреслюють у міністерстві.

Читайте також: Послуги з ментального здоров'я надаватимуть на всіх рівнях медичної допомоги - МОЗ

Також у відомстві рекомендують проходити тестування на гепатити принаймні раз на рік особам, які користуються послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів тощо.

У МОЗ зауважують, що інформація щодо місць та графіку роботи мобільних пунктів оприлюднена на сайтах та у соцмережах обласних департаментів охорони здоров’я й центрів контролю і профілактики хвороб.

Як повідомляв Укрінформ, у липні у Дубенському районі Рівненщини зафіксували спалах гострого гепатиту А.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-