Фейк російської пропаганди: МОЗ спростувало інформацію про поширення гарячки Денге в Україні

Фейк російської пропаганди: МОЗ спростувало інформацію про поширення гарячки Денге в Україні

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя спростувало інформацію про поширення гарячки Денге в Україні.

Про це йдеться на сайті МОЗ, передає Укрінформ.

"У мережі поширюють неправдиву інформацію про розповсюдження гарячки Денге в Україні. Фактчекери VoxCheck розібрали фейк, який поширює російська пропаганда у телеграм-каналах. Як виявилось, вони перекрутили слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі розказала про симптоми гарячки Денге. Міністерство охорони здоровʼя закликає українців бути обачними та перевіряти інформацію на офіційних ресурсах МОЗ", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається у розʼясненні, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Денге, раніше типова для регіонів Африки та Азії, зараз поширюється і на інші території.

Нині це захворювання є ендемічним (таким, що постійно існує на цій території) у більш ніж 100 країнах ВООЗ у регіонах Африки, Америки, Східного Середземномор’я, Південно-Східної Азії та Західно-Тихоокеанського регіону. Станом на червень 2024 року ВООЗ повідомила про понад 10 млн випадків з початку року. України серед цих країн немає.

Як повідомляє Європейський центр профілактики та контролю захворювань, у материковій Європі у 2024 році зареєстрували випадки завезення вірусу з ендемічних районів у Німеччині, Італії та Франції, але досі не повідомлялося про автохтонні, тобто місцеві, випадки. Це означає, що гарячка спостерігається лише у тих пацієнтів, що раніше подорожували до ендемічних чи епідеміологічних районів.

Гарячка Денге — гостра інфекційна хвороба. Інкубаційний період триває 3–15 днів. Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C.

Основною загрозою поширення гарячки Денге в Європі є комарі aedes albopictus — «тигрові комарі». З-поміж іншого вони є носіями вірусу лихоманки Денге. Цей вид комарів фіксували у таких країнах ЄС як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Мальта, Португалія, Румунія, Словенія та Іспанія. В Україні «тигрові комарі» поширені на території тимчасово окупованого Криму. Північна межа їхнього поширення — в Угорщині, поблизу з українським Закарпаттям. Однак наразі причин для оголошення України ендемічним регіоном немає.

Читайте також: Зміна клімату розширить географію тропічних хвороб

Міністерство охорони здоров’я не повідомляло про загрозу поширення гарячки Денге в Україні. В Україні можуть фіксувати поодинокі «завезені» випадки — це не є свідченням масового поширення вірусу чи епідеміологічної загрози.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Державна комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила рішення про проведення додаткової кампанії з вакцинації проти дифтерії та правця, а також про посилення контролю за якістю питної води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-