Лубінець назвав основні ризики для українців, які їдуть в Росію під час війни

Лубінець назвав основні ризики для українців, які їдуть в Росію під час війни

Укрінформ
Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець пояснив, чому відвідування Росії під час війни небезпечне для громадян України.

Про це він написав у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Відвідування Росії під час війни – небезпечне для громадян України! З вересня минулого року українці можуть в’їхати у РФ за допомогою авіатранспорту з території інших країн. Однак такі поїздки є вкрай ризикованими, адже права та свободи на території країни-агресора можуть бути порушені в будь-який момент», – наголосив Лубінець.

Він, зокрема, нагадав, що після прильоту в аеропорт громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам: опитуванням про мету поїздки, особисті дані, політичні погляди, зв’язки з Силами оборони України тощо.

Крім того, особисті телефони вилучаються для того, щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, WhatsApp та інших месенджерів. «Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються, спецслужби роблять з них копію, яку зберігають на своїх ресурсах. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефону може бути непередбачуваним і нести за собою позбавлення волі», – зауважив омбудсмен.

Він додав, що близько 60% українців, які спробували поїхати до РФ під час дії воєнного стану, депортуються без права повторного в’їзду на певний термін за пости, вподобання чи інші прояви схвалення будь-чого українського.

Також громадяни України на території РФ піддаються прискіпливій увазі з боку спецслужб та поліції. «Безпідставні зупинка та затримка можуть відбутися будь-де і за будь-яких умов. Громадян України можуть спровокувати на якусь дію/вчинок, які кваліфікуватимуться як злочин», - підкреслили в Офісі омбудсмена

Читайте також: Лубінець звернувся до Москалькової щодо смерті у полоні РФ водія полку «Азов»

Наголошується, що небезпечним є і поїздки батьків чи опікунів, які вирішили самотужки повернути незаконно переміщених дітей з території Росії, адже до них застосовуються усі вище описані ризики, а також додається ризик – нашкодити власній дитині. Тому щодо повернення дітей варто звертатися до державних органів України.

В Офісі уповноваженого з прав людини нагадали, що в Росії немає жодних дипломатичних установ чи консульств, до яких можуть звертатися громадяни України за допомогою. За потреби отримання невідкладної консульської допомоги громадянами України, які перебувають на території РФ, радять звертатися на гарячу лінію МЗС+38 044 238 15 88.

Читайте також: У мережі з’явилося фото страченого військового: Лубінець звернувся до правоохоронних органів та ООН

Як повідомлялося, наразі у полоні РФ загалом перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-