Послуги з лікування безпліддя вже отримали 346 жінок - Нацслужба здоров'я

Послуги з лікування безпліддя вже отримали 346 жінок - Нацслужба здоров'я

Ексклюзив
Укрінформ
Від початку року послуги з лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій отримали 346 жінок, у 130 випадках зафіксовано настання вагітності.

Такі дані Укрінформу повідомили в Національній службі здоровʼя.

"Всього отримали або ще отримують послугу 346, з них включені в звіт та підлягають оплаті 223, зафіксовано вагітність після отримання послуг за пакетом - 130", - повідомили в НСЗУ.

Отримати послугу можуть жінки зі встановленим діагнозом "безпліддя". Її надають у 15 медзакладах, які мають договір з НСЗУ за відповідним пакетом, у Києві, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Рівненській областях.

За даними НСЗУ, найбільше пацієнток отримали або отримують цю послугу у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі - 91.

Загалом на пакет НСЗУ "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)" у Програмі медичних гарантій на 2024 рік передбачено 1,87 млрд грн, які мають піти на оплату 30 тис. циклів лікування безпліддя. Держава сплачує за один цикл штучного запліднення понад 60 тис. грн.

Читайте також: Нацслужба здоровзаконтрактувала на лікування безпліддя 12 медзакладів

Послуга надається за умови встановлення діагнозу «Жіноче безпліддя» або «Чоловіче безпліддя». Вік пацієнтки на момент початку циклу має бути не більш ніж 40 років.

Безоплатно в межах пакета жінка може отримати один повний цикл на рік – у разі настання вагітності. У разі народження здорової дитини наступні цикли допоміжних репродуктивних технологій не оплачуються. Якщо ж вагітність не настала, пацієнтка може отримати другий повний або неповний цикл на рік, і доплачувати за ці послуги не потрібно.

Лікування можливе як амбулаторно, так і на умовах денного чи звичайного стаціонару – залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Щоб отримати послугу, спершу жінка має звернутися до акушера-гінеколога в спеціалізованому закладі, який має договір із НСЗУ на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення для цього не потрібне. Лікар проведе обстеження, визначить показання до проведення ЕКО, за необхідності - скерує на консультацію до суміжних спеціалістів.

На цьому етапі може знадобитися стаціонарне лікування або дообстеження.

Після дообстеження акушер-гінеколог скеровує пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму або у спеціалізованому багатопрофільному закладі, або у перинатальному центрі, або у закладі, який надає послугу допоміжних репродуктивних технологій. Консиліум приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань.

Читайте також: Показники народжуваності в Україні падають приблизно на 7% в рік - МОЗ

Пацієнтка має право обрати заклад, у якому отримуватиме послугу, із переліку клінік, які уклали договір із НСЗУ про медичне обслуговування за відповідним пакетом.

Перелік безоплатних послуг, які передбачені пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)», є на сайті Національної служби здоровʼя.

Як повідомляв Укрінформ, цього року за Програмою медичних гарантій запроваджено новий пакет медичних послуг «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-