Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 30

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 30

Укрінформ
Наразі ЗСУ контролюють близько 1000 квадратних кілометрів території Росії. Як українцям подати звернення, якщо росіяни позбавили їх нерухомості на ТОТ. 

У випуску: 

  • У Курській області ЗСУ сформували «буферну зону»
  • Міноборони презентувало застосунок «Армія+» для е-документів ЗСУ
  • У Мінсоцполітики підготували законопроєкт про запровадження базової соціальної допомоги, щоб підвищити рівень життя українців
  • Звернення українців, в яких росіяни забрали нерухомість на ТОТ, розглядатиме Офіс Генпрокурора
  • ЄС виділяє €2 млн на нову ініціативу з гуманітарного розмінування України
  • Чоловіки за кордоном без оновлених облікових даних не зможуть отримати чи обміняти водійські права
  • Збільшився перелік населених пунктів для обов’язкової евакуації
  • Червоний Хрест України попередив про фейковий канал у Телеграмі, що збирає особисті дані

ВТРАТИ ВОРОГА

Українські Збройні сили упродовж тижня взяли у Росії під контроль таку ж територію, яку РФ окупувала з початку цього року. "1000 квадратних кілометрів російської території перебуває від контролем ЗСУ. Це площа майже 238 таких міст як Суджа. Та більше 20 таких міст як Бахмут. Україна за тиждень взяла під контроль таку ж територію, як Росія, за оцінками Інституту вивчення війни, окупувала за весь 2024 рік", - зазначили у пресслужбі Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних сил України. 

У Курській області ЗСУ сформували «буферну зону», планують відкриття гуманітарних коридорів. У створеній "зоні безпеки" в Росії перебувають цивільні росіяни, які під захистом міжнародного гуманітарного права. Відповідно, військові ЗСУ планують:

  • проведення гуманітарних операцій, щоб підтримати цивільних у межах зазначеної зони;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних як у бік Росії, так і в бік України;
  • допуск міжнародних гуманітарних організацій із метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ 

Міністерство оборони презентувало застосунок “Армія+”, що дає старт цифровізації документообігу у Збройних силах; наразі він дає змогу подати електронний рапорт та взяти участь в опитуванні. “Армія+” є своєрідною “Дією” для військових. Цифровізація оборонної сфери допоможе військовим бути ефективними на службі й уникнути витрат часу на бюрократичні питання. Переведемо весь документообіг в армії та супутніх цивільних установах в електронний формат, пояснив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Наразі вже 52 тис. українських військових авторизувалися в мобільному застосунку “Армія+”.

Диджиталізація перевірки документів на кордоні спростить його перетин для громадян. Уряд розглянув надання можливості Держприкордонслужбі отримувати інформацію з різних реєстрів, баз даних шляхом інформаційного взаємообміну. За словами речника ДПСУ Андрія Демченка, для людей це нічого не змінює, а для прикордонників це формалізує роботу щодо перевірки документів, щоб уникнути можливості використання підробок. 

Пенсійний фонд України спільно з Міністерством цифрової трансформації України розширили можливості використання документів з мобільного застосунку "Дія": йдеться про свідоцтво про народження та номер платника податків. Відтепер за наявності свідоцтва про народження та податкового номера в "Дії" для отримання послуг у сервісних центрах Пенсійного фонду України можна не брати з собою не тільки ID-карту, а й ці документи.

Сервіс програми «єВідновлення» оновили - зробити заявку на ремонт пошкодженого житла буде швидше. А саме, відтепер при заповненні заявки на отримання виплати власники пошкодженого Росією майна можуть одразу замовити витяг про несудимість через застосунок «Дія». Це необхідно для підтвердження, що людина не скоїла злочинів проти національної безпеки.

«Раніше комісія місцевої влади, яка визначає суму компенсації, самостійно перевіряла інформацію про несудимість громадян. Це могло тривати декілька днів, а іноді й тижнів. Тепер цей процес автоматизовано, й час очікування рішення комісії суттєво скорочується. Отримати витяг про несудимість через Дію можна за кілька хвилин, оскільки інформація генерується з реєстрів», - зазначили в міністерстві цифрової трансформації України

Також віднині подати заявку на допомогу з єВідновлення можуть законні представники власників пошкодженого житла. «Щоб подати заявку, треба звернутися в Центр надання адміністративних послуг і надати підтверджувальні документи, що людина є законним представником. Кошти надійдуть на картку єВідновлення, відкриту на ім’я законного представника», - повідомили в Мінцифри.

Це актуально у випадках, коли власники пошкодженого або зруйнованого житла - діти, яким не виповнилось 18 років, або недієздатні особи. Раніше у таких випадках виходом із ситуації було оформлення довіреності, але тепер, якщо йдеться законних представників - батьків, близьких родичів - за довіреністю можна не звертатися.

“По-перше, оформлення довіреності - платна послуга. По-друге, довіритель, тобто той, хто надає право діяти від його імені, мусить звернутися для оформлення довіреності до нотаріуса, або в ЦНАП. Але дитина може банально перебувати за кордоном або людина є недієздатною, якщо йдеться про дорослого. Тоді оформлення довіреності неможливе”, - зауважила Олена Шуляк.

ЗА КОРДОНОМ

Речник МЗС констатував, що з 2022 року кількість українських громадян за кордоном значно збільшилася, але можливості консульської служби "не настільки зросли", тому виникають труднощі у задоволенні попиту на їхні послуги. "Зараз МЗС працює над модернізацією інформаційно-комунікаційної системи консульських послуг і впевнено наближається до початку її закритого тестування. Ми очікуємо, що реалізація цього проєкту дасть змогу суттєво підвищити доступність та якість сервісів МЗС, консульські послуги будуть максимально автоматизовані... Запуск цієї оновленої системи вже на початковому етапі дозволить скоротити операційний час надання консульських послуг на 30-80% залежно від типу послуг", - сказав Тихий. Він додав, що оновлена система МЗС буде глибше інтегрована з реєстрами та інформаційними базами, а у співпраці з Мінцифри у ній буде можливість шерингу документів через додаток "Дія".

Чоловіки за кордоном без оновлених облікових даних не зможуть отримати чи обміняти водійські права. «Кабінет Міністрів України постановляє: посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, виготовлені на бланку, замовлені засобами електронного кабінету водія функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, стосовно яких у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відсутня інформація про виключення з військового обліку або про уточнення (оновлення) персональних даних, у міжнародних поштових відправленнях не пересилаються», - зазначається у постанові.

ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА

Офіс Генерального прокурора фіксуватиме та передаватиме відповідним органам для проведення досудового розслідування звернення українців про спробу росіян позбавити їх нерухомості на тимчасово захоплених територіях. Надіслати звернення можна поштою на адресу: вул. Різницька, 13/15, м. Київ, 01011. Водночас для цього варто скористатися поштовою скринькою за адресою: вул. Різницька, 13/15, м. Київ, 01011 (хол адміністративної будівлі). Окрім цього, звернення можна надіслати електронною поштою за визначеною формою. Також громадяни можуть зателефонувати на гарячу лінію ОГП за телефоном: (044) 200-76-24 або повідомити про спробу позбавлення нерухомості під час особистого прийому. Також якщо відомо про факти так званої націоналізації майна російською владою, незаконного заселення сторонніх осіб у житло українців на тимчасово захоплених територіях чи про осіб, причетних до таких дій, можна повідомляти до інших правоохоронних органів України або на гарячу лінію Мінреінтеграції за телефоном: 1548.

Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроєктом, який пропонує запровадити в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму. “Сьогодні той рівень прожиткового мінімуму, який задекларований в державному бюджеті, очевидно недостатній для того, щоб забезпечити потребу людини. Він, наприклад, не враховує, що ми проживаємо домогосподарствами. Очевидно, що самотній людині потрібно дещо більше коштів, ніж домогосподарству із п'яти-шести людей, які мають спільні видатки… Тому ми хочемо відійти від дещо застарілої одиниці прожиткового мінімуму. Для цього ми розробили новий законопроєкт про базову соціальну допомогу, у стандарт якої буде покладений мінімальний дохід саме домогосподарства”, - повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Наразі тривають кінцеві погодження документа. Паралельно Мінсоцполітики планує видати пілотну постанову, щоб подивитися, як такий новий вид допомоги покаже себе. Як повідомлялося, за даними Світового банку, упродовж останніх 4-х років кількість бідних в Україні зросла на 1,8 млн осіб, сягнувши 29% від загального населення країни.

В Україні цього року завдяки державній програмі вдалося протезувати вже майже 8 тис. людей; торік нею скористалися майже 11 тис. осіб. “Наразі ми знаходимося на шляху добудови повноцінного комплексного реабілітаційного маршруту і забезпечення протезуванням та іншими допоміжними засобами реабілітації... Ми включаємося ще на етапі проведення реабілітаційних заходів, а не встановлення інвалідності, як це було раніше. За минулий рік програма забезпечення допоміжними засобами реабілітації – це більше ₴3 млрд і 360 тис. виготовлених виробів. У цьому році відповідна програма збільшена на 40%”, – зазначив гендиректор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко. Він додав, що фонд також займається супроводом працевлаштування людей з інвалідністю. Так за підсумками 2023 р. були працевлаштовані близько 20% людей з інвалідністю.

УКРАЇНА ВІДНОВЛЮЄТЬСЯ

Міжнародні партнери в межах проєкту Програми розвитку ООН в Україні та Агентство ООН у справах біженців розпочали новий проєкт – “Протимінна діяльність та повернення ВПО на півдні України”. Він має на меті допомогти постраждалому від війни населенню відновити свої помешкання та повернутися додому. Проєкт триватиме до серпня 2025 р. За цей час ПРООН долучиться до розчищення завалів, відновлення житла, обстеження місцевості, знешкодження вибухонебезпечних предметів тощо. Також міжнародна організація сприятиме тим, хто надає правову, фізичну і психологічну допомогу та послуги професійного навчання. Крім того, в межах проєкту ПРООН буде підтримувати державні та громадські організації, які допомагатимуть населенню у цільових регіонах півдня України, зокрема Миколаївській і Херсонській областях.

Водночас ЄС виділяє €2 млн на нову ініціативу з гуманітарного розмінування України, яку здійснюватимуть жінки-інструктори разом із мінно-пошуковими собаками. У новій ініціативі будуть задіяні 8 українських жінок-інструкторів та 16 бельгійських вівчарок малінуа, які разом пройшли інтенсивну п'ятимісячну підготовку в Камбоджі перед поверненням в Україну. Собаки будуть використовуватися на додаток до ручного та механізованого розмінування MAG на звільнених територіях України, зокрема у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях. 

Понад ₴28 млн спрямував Фонд UNICEF на реалізацію проєкту з відновлення на Херсонщині системи водопостачання, яка була пошкоджена збройною агресією РФ. Передбачено замінити 5400 метрів водогону та встановити пожежні гідранти. Завдяки цьому близько 300 жителів Високопілля матимуть якісну питну воду

У свою чергу уряд доручив Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури швидко опрацювати й негайно направити 2,7 млрд грн на комплексну відбудову кількох населених пунктів. Зокрема, це Ягідне на Чернігівщині, Посад-Покровське на Херсонщині, Циркуни в Харківській області, Тростянець на Сумщині. 

На Запоріжжі вже розглянуто і погоджено 959 заяв на компенсацію за пошкоджене житло за програмою єВідновлення, на загальну суму 67 млн 200 тис. грн. Отримано 185 заяв на компенсацію за знищене майно, 160 з них розглянуто, 102 - схвалені. Сформовано 99 сертифікатів на суму 128 млн грн, троє власників житла отримали компенсацію для будівництва. Крім того, отримали можливість подавати заяви на компенсацію за знищене житло мешканці територій, де ведуться активні бойові дії. З 7 серпня це можна зробити через "Дію", і цим вже скористалися 25 мешканців Оріхова, Гуляйполя і Василівського району Запорізької області.

Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного агресором на тимчасово окупованих територіях або у зоні ведення бойових дій житла українців, які подали заявки на компенсацію або “єВідновлення”. За словами народного депутата, члена Комітету з питань прав людини Сергія Козира, сама процедура верифікації майна та ТОТ досить складна і довга, оскільки необхідно переконатися, що особа, яка виїхала з окупації і подала заявку, не була причетна до колабораційної діяльності. Хоча робота комісій для оцінювання збитків у деяких регіонах поки що неможлива через активні бойові дії, люди зможуть внести інформацію про зруйноване майно в єдину систему, спираючись на свідчення родичів або сусідів. У майбутньому ці дані перевірять, але вже тепер люди можуть юридично зафіксувати свої втрати, що буде важливим кроком у процесі відшкодування.

Житло – найперше питання для переселенців. З-поміж 2200 державних об’єктів нерухомості близько 200 вже готові до заселення ВПО. Нещодавно ВР підтримала у першому читанні два важливі законопроєкти, один з яких передбачає аудит усього майна державної та комунальної форми власності, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб. У результаті проведеної роботи має з’явитися інтерактивна карта, на якій вимушені переселенці зможуть самі обирати найбільш комфортне для себе місце проживання. Надалі будемо визначати категорії осіб, які найперше потребують поліпшення житлових умов, і створювати черги на це житло, зазначив член Комітету Верховної Ради з питань прав людини Сергій Козир. Пріоритет надаватиметься особам з дітьми, людям пенсійного віку, особам з інвалідністю, багатодітним родинам, а також родинам ВПО, що втратили члена родини на війні.

ЕВАКУАЦІЯ

На Херсонщині розширили до 50 перелік населених пунктів для обов’язкової евакуації, розташованих уздовж річки Дніпро. Серед цих населених пунктів: Шляхове, Томарине, Новоолександрівка, Гончарне, Новодмитрівка, Ромашкове, Першотравневе, мікрорайони Гідропарк та Нафтогавань Херсона (вздовж вул. Морської піхоти, а також прилеглих до неї вулиць та провулків).

Донедавна українці з ТОТ поверталися на підконтрольну уряду України територію через гуманітарний коридор “Колотилівка – Покровка”, що на Сумщині. Наразі роботу цього гумкоридору призупинено через ворожі обстріли. У Мінреінтеграції наголосили, що можливим варіантом виїзду залишається пункт пропуску на білорусько-українському кордоні “Мокрани – Доманове”. Ним можуть скористатися всі громадяни України за наявності будь-яких українських документів. Після перетину кордону громадян України зустрічають представники місцевої влади, соціальних та екстрених служб і волонтери. Також проводиться реєстрація на отримання грошової допомоги у розмірі 10,8 тис. грн від міжнародної організації і надається допомога з пошуку безкоштовного тимчасового житла, працевлаштування тощо.

У Міністерстві інформують: однією з організацій, що допомагають українцям, які виїжджають із ТОТ, є Helping to Leave. Зв’язатися з представниками ГО можна зателефонувавши до кол-центру +380 (93) 177 6458 або написавши в Telegram-бот @helpingtoleave_bot. Водночас можна зателефонувати на гарячу лінію Мінреінтеграції 15-48 або написати у месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер: (096) 078-84-33. Також можна звернутися до профільного фахівця Мінреінтеграції Наталії Ємець за номером: (050) 562-03-13.

Водночас на Сумщині обмежили пересування громадян у прикордонній 20-кілометровій зоні.  Детальнішу інформацію щодо обмеження переміщення (пересування) цивільного населення (техніки) у зазначених районах можна отримати в диспетчерському пункті Сумського зонального відділу Військової служби правопорядку Збройних сил України за номером +380960322339.

ШАХРАЙСТВО

Червоний Хрест України попередив про фейковий канал у Телеграмі, що збирає особисті дані.

"Увага! Створено фейковий Телеграм-канал "Червоний Хрест України", який дублює більшу частину новин з офіційного каналу Українського Червоного Хреста. У цьому каналі адміністратори заохочують людей залишити свої особисті дані в онлайн-заявці для нібито отримання грошової допомоги у 6500 грн", - ідеться у дописі. Український Червоний Хрест наголошує, що інформує про свою діяльність на офіційному Телеграм-каналі.

Також кіберполіція та Офіс Омбудсмана застерігають українців від шахрайств на темі військовополонених та зниклих безвісти. Родичам полонених і зниклих безвісти дали поради, як убезпечитися від шахраїв. А особам, які підозрюють що стали жертвою онлайн-шахрайства, радять звертатися до кіберполіції за посиланням.

Для надання правоохоронцям інформації про потрапляння близької людини у полон та здачі біологічних зразків ДНК-профілю треба скористатися номерами телефонів на офіційному сайті Національної поліції України. Там же розміщено алгоритм дій на випадок, якщо місце перебування близької людини невідоме або ж вона у полоні.

Для надійної та безпечної допомоги у пошуку зниклих безвісти, з питань обміну військовополонених, повернення ув’язнених, депортованих і примусово переміщених цивільних осіб, у тому числі дітей, слід звертатися до Офісу Омбудсмана: за номерами: 080 050 1720 або 044 299 7408; на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua, або до громадської приймальні за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

Дякуємо, що читаєте Укрінформ! Якщо хочете отримувати щоденні добірки новин увечері або вранці - підписуйтесь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-