Служба зовнішньої розвідки закликає українців утриматися від поїздок до Білорусі

Служба зовнішньої розвідки закликає українців утриматися від поїздок до Білорусі

Укрінформ
Служба зовнішньої розвідки України закликає утримуватися від подорожей до Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це ідеться на сайті СЗР.

"Служба зовнішньої розвідки закликає утримуватися від подорожі до Білорусі, яка підтримує країну, що розв’язала збройну агресію проти України", - ідеться в повідомленні.

У СЗР поінформували про ризики, які мають менший масштаб у порівнянні з Росією, але також можуть загрожувати безпеці та життю українських громадян.

Українці можуть в’їхати на територію Білорусі через інші країни, які межують з РБ, окрім України.

Після прибуття громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди тощо).

Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу - їх підключають до спеціалізованого "криміналістичного софту" для того, щоб вилучити інформацію із месенджерів.

"Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефона може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі", - підкреслили у СЗР.

За наявності інформування чи передачі даних, що для білоруської влади є чутливими, трапляються випадки депортації з країни чи звинувачення, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність за статтею про екстремізм, зазначили у Службі зовнішньої розвідки.

Громадяни України на території Білорусі, як і у РФ, піддаються прискіпливій увазі з боку спеціальних служб та поліції.

Читайте також: МЗС не радить українцям їхати у Ліван

Як повідомили у СЗР, у Білорусі діє консульський відділ посольства України, до якого можуть звернутися громадяни України. Телефон: +375 17 283 19 89.

У СЗР закликали пам’ятати, що права українців у Білорусі можуть бути порушені у будь-який момент.

Як повідомляв Укрінформ, Олександр Лукашенко пропонує притягати до кримінальної відповідальності за погрози колишньому президенту Білорусі та членам його сім'ї.

Фото: facebook.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-