У Молдові затримали шахраїв, які продали для ЗСУ неіснуючі дрони й автівки

У Молдові затримали шахраїв, які продали для ЗСУ неіснуючі дрони й автівки

Фото, відео
Укрінформ
Правоохоронці України та Республіки Молдова викрили вісьмох шахраїв, які з 2023 року продали українським військовим, членам їхніх сімей та волонтерам неіснуючі автомобілі і дрони на понад 46 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція України.

Викриття злочину здійснювали оперативники кіберполіції Києва та слідчі слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури спільно з Управлінням розслідувань «Центр» Національного інспекторату розслідувань Республіки Молдова.

Офіс генерального прокурора і Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю та з особливих справ Молдови створили спільну слідчу групу.

Правоохоронці встановили, що до скоєння злочинів причетні особи віком від 17 до 46 років.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну восьмеро фігурантів, які проживали в Одеській області, переїхали до Молдови, звідки почали реалізовувати шахрайські схеми.

Нацполіція спільно з молдавськими колегами викрила злочинне угруповання / Фото: Національна поліція України

Організував злочинну діяльність 34-річний уродженець РФ, який розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів, створення фейкових оголошень на популярних маркетплейсах та рекламну кампанію для просування своїх послуг в інтернеті.

Зловмисники розміщували оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами.

Із потенційними покупцями фігуранти спілкувалися в одному з месенджерів та домовлялись про передплату за пригон автівки з-за кордону або придбання дронів.

Як підкреслили у Нацполіції, особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності.

Отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку РФ, видаляли листування і блокували замовників, не виконуючи зобов’язань.

Фігуранти знімали гроші у банкоматах Молдови або використовували їх при онлайн-розрахунках. Легалізація коштів відбувалася шляхом придбання транспортних засобів преміум-класу і золотих виробів.

Поліцейські в рамках міжнародного співробітництва провели 23 обшуки у Молдові і 13 - в Одеській і Дніпропетровській областях за адресами проживання та у транспортних засобах фігурантів.

Правоохоронці вилучили у зловмисників грошові кошти в сумі близько 250 тис. грн, 61 тис. доларів, 20 транспортних засобів преміум-класу, близько 5 кг золотих виробів, мобільні телефони, понад 80 карток банків Молдови, України та Росії, зброю, чорнові записи і комп’ютерну техніку.

Встановлені 67 епізодів злочинної діяльності, а попередня сума збитків перевищує 46 млн грн.

Поліцейські затримали вісьмох членів злочинної групи на території Молдови.

Фігурантам та їхньому спільнику оголошені підозри за ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдова (шахрайство, вчинене організованою злочинною групою).

Рішенням суду затримані взяті під варту.

Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Читайте також: В Україні, Молдові та Румунії викрили мережу шахрайських колцентрів з оборотом €1,2 мільйона

Викриттю фігурантів сприяли представники служб безпеки комерційних банків України.

Тривають слідчі дії для встановлення спільників фігурантів.

За інформацією правоохоронців, у ході розслідування можлива додаткова кваліфікація злочинних дій аферистів.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні, Молдові та Румунії викрили мережу шахрайських колцентрів з оборотом 1,2 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-