СБУ заблокувала агентурну мережу ФСБ, до якої входили ексохоронці Януковича та нацгвардієць

СБУ заблокувала агентурну мережу ФСБ, до якої входили ексохоронці Януковича та нацгвардієць

Укрінформ
Правоохоронні органи України викрили і заблокували агентурну мережу ФСБ РФ, до якої входили ексохоронці колишнього президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

"СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ, яка збирала конфіденційну інформацію про українські спецслужби та правоохоронні органи, а також вітчизняних високопосадовців та громадських діячів, котрі цікавили ворога. За наявними даними, рашисти планували використовувати ці відомості для ліквідації, вербування та проведення інформаційно-психологічних спецоперацій щодо українських посадовців», - зазначили у спецслужбі.

За даними СБУ, до складу осередку входили 2 ексохоронці Януковича та чинний військовослужбовець Нацгвардії.

«Головним агентом (резидентом) цього осередку був 48-річний Дмитро Іванцов, колишній керівник підрозділу УДО, який супроводжував президента-втікача під час його «евакуації» до РФ. ...Він був завербований співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 служби ФСБ РФ Ігорем Єгоровим ще до 2012 року», - наголошують у СБУ.

За інформацією спецслужби, після окупації Кримського півострова Іванцов зрадив присягу, прийняв громадянство РФ і перейшов на службу до Федеральної служби охорони РФ. При цьому він продовжував активно працювати на ФСБ і залучив колишнього віцекерівника охорони Януковича Романа Лапу, який теж залишився у Криму і працює в Севастополі.

46-річний військовослужбовець Нацгвардії, який також входив до мережі, свого часу був водієм Іванцова. Він мав добувати дані із закритих баз правоохоронних відомств та вербувати інших осіб. Дані зрадник планував передавати Іванцову через заздалегідь підготовлені канали агентурного зв'язку.

Читайте також: На Харківщині зірвали спробу ФСБ сформувати агентурну мережу - викрили в’язня, який вербував засуджених

Служба безпеки задокументувала розвідактивність кожного учасника агентурної групи ФСБ і затримала фігуранта, який діяв у Києві.

Військовому НГУ оголосили про підозру за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України. Під час обшуків у нього вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони та інші речові докази співпраці з РФ. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Фігуранту загрожує до 15 років позбавлення волі.

Дії двох інших фігурантів, які нині перебувають у РФ та окупованому Криму, кваліфікуються як держзрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 111) ККУ. Встановлено, що Іванцов передав ФСБ наявні у нього з часів роботи в УДО секретні плани порядку дій на випадок загрози життю Президента.

Спецоперацію проводили слідчі Головного слідчого управління СБУ, співробітники СБУ у м. Києві та Київській області разом з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Читайте також: СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, яка діяла у шести областях України

Як повідомлялося, за матеріалами СБУ та НПУ було арештовано майно на понад 1 млрд гривень колишнього народного депутата, довіреної особи президента-втікача Віктора Януковича, який підозрюється у фінансуванні терористичних угруповань РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-