Омбудсмен заявив про необхідність дієвішої політики щодо переселенців

Омбудсмен заявив про необхідність дієвішої політики щодо переселенців

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець переконаний, що державна політика щодо внутрішньо переміщених осіб має бути дієвішою.

На цьому він наголосив під час презентації результатів аналізу виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Омбудсмен навів дані, згідно з якими на сьогодні в Україні обліковуються 4,6 мільйона ВПО, водночас станом на 1 березня їх налічувалося 4,8 мільйона. Він висловив думку, що таке зменшення кількості ВПО «свідчить про недостатньо дієву державну політику у сфері внутрішнього переміщення».

«Я впевнений, що зміни до державної програми щодо внутрішнього переміщення в першу чергу мають бути відчутними для самих ВПО. Тому я закликаю уряд прийняти виважене рішення і підготувати... дійсно дієвий документ, який зможе змінити ситуацію і на центральному рівні, і на місцях», - сказав уповноважений.

За його словами, ухвалена у квітні 2023 року стратегія включає необхідні для допомоги ВПО пункти, як-от надання тимчасового житла, соціокультурна інтеграція, проте більшість із них мають декларативний характер. «Стратегія ВПО до 2025 року наповнена великою кількістю суто декларативних завдань із показниками виконання, які неможливо порахувати або оцінити», - підкреслив омбудсмен.

На його думку, низку завдань стратегії не виконано центральними органами влади. Водночас у ній чимало заходів визначені «неякісно, без попереднього планування з відповідальними виконавцями», вважає Лубінець.

Читайте також: На Київщині та Дніпропетровщині відкрили гуманітарні центри для переселенців з Донеччини

«Формальний підхід до підтримки внутрішньо переміщених осіб відслідковується і на місцях. Не затверджуються власні місцеві програми підтримки ВПО», - сказав він.

При цьому омбудсмен підкреслив, що низку заходів, пов'язаних з евакуацією, наданням гуманітарної допомоги та психологічною підтримкою переміщених осіб, реалізовано.

Водночас представник уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, Ольга Алтуніна поінформувала, що операційний план на виконання Стратегії включає 90 заходів. Офіс омбудсмена проаналізував 87 із них, у решти ще не настав термін виконання.

«На національному рівні з 62 проаналізованих заходів 19 виконані, 3 виконані, але з порушенням строку, 22 заходи - у процесі виконання, невиконаними є 18 заходів операційного плану», - сказала вона.

Алтуніна уточнила, що за всіма заходами закріплені дев'ять виконавців. Найбільше заходів - 38 - закріплено за Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, яке вже виконало третину, іще третина - на постійному виконанні.

Читайте також: Відсутність документів не є перешкодою для евакуації з небезпечних районів - Мінреінтеграції

За словами представниці, на регіональному рівні було 25 заходів для облдержадміністрацій. Із них виконано повністю два, виконано з порушенням строків - 40, у процесі виконання - 11, не виконані - два.

Серед успіхів вона вказала те, що всі обладміністрації створили та забезпечили роботу регіональних координаційних штабів з питань ВПО, у багатьох регіонах розробили програми для надання психологічної допомоги ВПО.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 7 квітня 2023 року схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, а також відповідний операційний план.

Документ розроблений Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. До його напрацювання також долучилися експерти міжнародних і громадських організацій, які опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-