Соціальний супровід військових діє вже у 12 батальйонах - Жолнович

Соціальний супровід військових діє вже у 12 батальйонах - Жолнович

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство соцполітики запустило проєкт із впровадження посади соціального працівника у батальйонах, які допомагатимуть військовим розв'язувати питання, що залишилися в цивільному житті.

Про це повідомила очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю Укрінформу.

«В армію зайшли майже мільйон цивільних людей. Кожен із них покинув своє мирне життя. Наприклад, у них залишились якісь кредити чи, можливо, процеси оформлення власності, розлучення, розподілу майна тощо. Як людині в окопі вирішити ці питання? Має бути супровід – соціальний працівник, який допоможе, зв'яжеться з родиною, необхідними службами, доставить документи або принаймні зателефонує дізнатися, які саме документи потрібні. Ми розпочали пілотний проєкт із соціального супроводу, який здійснюють патронатні служби у військових батальйонах. Це вже поширено у 12 батальйонах», - сказала вона.

Жолнович додала, що Міністерство оборони розробляє власну постанову із запровадження посади соціального офіцера, який контактуватиме із соціальними службами і допомагатиме військовим вирішувати їхні «цивільні» питання».

Говорячи про реабілітацію військових, вона також висловила думку про необхідність надавати психологічну підтримку для поновлення стосунків між дітьми та батьками-захисниками.

«Ми розуміємо, що сьогодні ветерани, які повертаються в родину, зазвичай мають поранення — в інший спосіб у нас не демобілізують. Також люди повертаються з певними внутрішніми досвідами, які навіть важко описати. Водночас у родини, яка чекала на ветерана, також змінилося життя. І необхідно ці стосунки поновити… І ми маємо допомагати не тільки дорослим, але й дітям — уявіть собі, що проживає дитина, коли батько чи мама поранені й травмовані. А з ким цій дитині проговорити? Навряд чи вона проговорить свої болі з однолітками», — сказала вона.

Читайте також: Мінсоцполітики планує зупустити соціальний супровід усиновлювачів

Жолнович зауважила, що зараз для родин захисників у чотирьох областях діє послуга «Соціальна адаптація ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин». Вона передбачає 10-денне перебування в санаторному закладі для родини, де під супроводом мультидисциплінарної команди члени сім'ї заново переосмислюють свої стосунки, вчаться правильно говорити про емоції й озвучувати свої потреби.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоровʼя додало до завдань Цілей сталого розвитку до 2030 року забезпечення реабілітації у сфері охорони здоровʼя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-