В Україні розроблять стандарт щодо залучення собак до гуманітарного розмінування - Мінекономіки

В Україні розроблять стандарт щодо залучення собак до гуманітарного розмінування - Мінекономіки

Ексклюзив
Укрінформ
До кінця року в Україні планують стандартизувати процедуру, за якою залучатимуть собак для гуманітарного розмінування.

Про це повідомив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний кореспонденту Укрінформу у межах презентації проєкту «Використання службових собак для розмінування в Україні».

«В Україні з'являється технологія, підхід, люди, навчені з цим працювати (йдеться про залучення собак до гуманітарного розмінування - ред.). Тому виникає необхідність стандартизації цього процесу. Це вже оформлюється як бюрократичний документ. І я сподіваюся, що до кінця року він буде прийнятий. До кінця року у нас буде стандартизована процедура, за якою мають використовуватись собаки в полях», - повідомив Безкаравайний.

За його словами, оператори з різних країн, що спеціалізуються на залученні тварин до розмінування, можуть долучитися до вилучення вибухонебезпечних предметів в Україні.

«Очікуємо не одну (програму з гуманітарного розмінування - ред.). Насправді є багато різних операторів по всьому світу, які спеціалізуються саме на використанні собак. Є, наприклад, оператор протимінної діяльності Norwegian People's Aid, який, зокрема, розвиває у себе цей напрямок», - сказав він.

Читайте також: Сапери повернули у використання понад 300 тисяч гектарів сільгоспземель - Шмигаль

Безкаравайний підкреслив, що варто в Україні розвивати такий напрямок гуманітарного розмінування.

В Україні стартував проєкт із залученням жіночих команд з службовими собаками для гуманітарного розмінування / Фото: Олександр Клименко, Укрінформ

«Можливо, якийсь український кінологічний клуб захоче стати оператором - приймуть стандарти, підготують своїх спеціалістів, отримують дозволи і підуть працювати в поля. Це було б дуже круто напрацювати наш вітчизняний продукт, який потім поїде по всьому світу проводити розмінувальні роботи», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, ПРООН разом з Мінекономіки та іншими партнерами презентували проєкт «Використання службових собак для розмінування в Україні», що має на меті розвинути технології пошуку вибухонебезпечних предметів за допомоги собак для прискорення розмінування територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-