Німецька клініка отримала орден Святого Пантелеймона за допомогу Україні

Німецька клініка отримала орден Святого Пантелеймона за допомогу Україні

Фото
Укрінформ
Університетська клініка федеральної землі Шлезвіґ-Гольштайн (UKSH) в місті Любек нагороджена орденом Святого Пантелеймона.

Вперше ця нагорода вручається за кордоном, передає Укрінформ.

На урочистій церемонії 30 серпня нагороду отримав генеральний директор професор Єнс Шольц.

«Коли розпочалася повномасштабна війна, в лютому 2022 року, ми вирішили, ми сказали собі, що хочемо обов’язково допомогти… Ми хочемо продемонструвати солідарність і дружбу серед жахів війни. UKSH твердо стоїть на боці України й надалі робитимемо свій внесок у створення надії та кращого майбутнього… Це не одноразова допомога, а тривала підтримка», - сказав керівник клініки.

Він назвав 3 напрями допомоги: збір грошей і медичного матеріалу, прийом пацієнтів з України та підготовка українського медичного персоналу.

Генеральний Консул України в Гамбурзі Ірина Тибінка нагадала, що клініка визнана одною з трьох найкращих лікарень Німеччини.

«Університетська клініка Шлезвіґ-Гольштайн за останні роки зробила неоціненний внесок у підтримку України та її медичної галузі, покращення здоров’я громадян і підвищення кваліфікації українських лікарів і персоналу та продовжує це робити. Вона надсилає численні гуманітарні вантажі в Україну… Це допомогло врятувати багато людських життів», - сказала дипломатка та подякувала працівникам клініки за солідарність у нинішні важкі часи для нашої держави.

Історія тісного науково-медичного партнерства UKSH з багатьма українськими клініками та університетами розпочалась ще у 2014 році. Одразу після повномасштабного російського вторгнення у 2022 році створила фонд пожертв у розмірі 50 тисяч євро на ліки та медичні матеріали та розпочала акцію допомоги «UKSH допомагає Україні».

Згодом ініціативу підтримали інші численні організації, компанії, асоціації та фонди, а також приватні донори. Вдалося зібрати загалом допомогу на близько 7,4 мільйона євро (майже 1,9 млн євро грошових пожертвувань і різноманітних матеріалів на близько 5,5 мільйонів євро завдяки). До багатьох українських лікарень було відправлено 30 вантажівок із медичним приладдям. Передавали також автомобілі швидкої допомоги.

Окрім того, клініка підвищує кваліфікацію українських лікарів. Крім того, у Кілі та Любеку опікувалися пацієнтами, які більше не можуть лікуватися в Україні через війну – це близько 7500 українських шукачів притулку та постраждалих від війни. Більше 60 українців знайшли нове професійне майбутнє як медсестри в UKSH.

Грамоти за великий внесок у гуманітарну допомогу Україні отримали також особисто професор Єнс Шольц, старший лікар кафедри хірургії Любекської клініки Григорій Лапшин, який виступив одними з ініціаторів допомоги; хірург із Мюнхена Тарас Бережанський, хімік і активістка з Лейпцига Оксана Макогон.

Читайте також: На лікування за кордон евакуювали вже 5,2 тисячі українців - МОЗ

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден святого Пантелеймона» - це найвища громадська нагорода, яка присуджується за значні результати в галузі охорони здоров’я, у духовному й фізичному розвитку українського суспільства. У 2009 році Міністерство охорони здоров’я України вперше вручило нагороду, названу на честь покровителя лікарів, особистостям, які відзначилися видатними досягненнями та зробили внесок у розвиток охорони здоров’я та медичної науки. Наприкінці липня в Києві в День медичного працівника та День цілителя Пантелеймона відбулося нагородження кращих медичних працівників України цим орденом.

Як повідомляв Укрінформ, колишня киянка Наталія Бок, яка останні 26 років живе у Дрездені, стала лауреаткою цьогорічної премії Еріха Кестнера, яку присуджує місцевий Пресклуб.

Фото надала Закордонна рада Ордену в Німеччині

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-