У Польщі подали перший приватний запит до України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

У Польщі подали перший приватний запит до України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

Укрінформ
Громадянка Польщі Кароліна Романовська подала перший приватний запит від Польщі на імʼя Президента України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії в Україні.

Про це вона повідомила у коментарі Onet, передає Укрінформ.

«Польський уряд та Інститут національної пам’яті (ІНП – ред.) Польщі неодноразово подавали такі запити (до українських органів влади – ред.), пробували і щоразу отримували відмову. Наскільки мені відомо, це один з перших запитів такого типу від приватної особи»,- зазначила Романовська.

Вона звернулася із запитом про можливість ексгумації 18-ти осіб, зокрема і членів її родини, які загинули в селі Угли, розташованого сьогодні в Рівненській області.

В ІНП Польщі повідомили, що з 2020 року Варшава вже девʼять разів подавала запити до української сторони щодо проведення ексгумацій польських жертв, але щоразу отримувала відмову.

Читайте також: Без розв'язання історичних проблем з Польщею Україна не увійде до ЄС - Туск

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість українська сторона наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і нині активно використовує російська пропаганда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-