Мінімальну зарплату як розрахунок для обчислення виплат перевірять на конституційність

Мінімальну зарплату як розрахунок для обчислення виплат перевірять на конституційність

Укрінформ
Конституційний Суд перевірить на конституційність законодавчий припис щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати, який застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат.

Про це повідомляє пресслужба суду, передає Укрінформ.

Як зазначається, 6 вересня до КС надійшло подання від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про визнання таким, що не відповідає Конституції, положення частини другої статті 8 закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09 листопада 2023 року № 3460-ІХ.

Зокрема, частина друга статті 8 закону передбачає: «Визначити розмір мінімальної заробітної плати, який застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат за рішеннями суду, на рівні 1600 гривень».

Вказане положення, на переконання суб’єкта права на конституційне подання, не відповідає частині першій статті 8, статті 16, частині третій статті 22, частині четвертій статті 41, частині першій статті 50, статті 56, частині четвертій статті 62, частині другій статті 95 Конституції.

У конституційному поданні, зокрема зазначається, що впровадження положення частини другої статті 8 закону призвело до зменшення розміру доплати до пенсії, на яку громадяни легітимно очікували.

Читайте також: ПриватБанк та Ощадбанк приєдналися до програми «Національний кешбек»

Наразі конституційне подання розподілено судді-доповідачу.

Нагадаємо, наприкінці минулого року до КС від Верховного Суду надійшло подання стосовно конституційності законодавчих приписів щодо обмеження максимального розміру пенсії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-