Шмигаль: Щоб за п'ять років розмінувати сільгоспземлі, потрібно 10 тисяч саперів

Шмигаль: Щоб за п'ять років розмінувати сільгоспземлі, потрібно 10 тисяч саперів

Укрінформ
За експертними розрахунками, Україна потребує близько 10 тисяч саперів для того, щоб за короткий період часу розмінувати забруднені російським мінним і вибуховим сміттям землі.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції у вівторок, 10 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українські аграрії використовують понад 150 тисяч гектарів сільгоспземель, які були розміновані нашими саперами, операторами протимінної діяльності. Ця робота буде продовжуватися. Зараз у нас 53 оператори протимінної діяльності, близько 3 тисяч саперів. За експертними розрахунками, Україна потребує близько 10 тисяч саперів для того, щоб за короткий період, до 5 років, розмінувати забруднені російським мінним і вибуховим сміттям українські землі», – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що гуманітарне розмінування – це один з напрямків, який активно розвивається.

«Ми вже сформували ринок, компенсуємо аграріям 100% за послугу розмінування. Завдяки залученню недержавних операторів увесь цей процес відбувається в рази швидше, наступного року ми маємо вийти на дуже хороші темпи», – запевнив Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що збільшується й кількість машин для розмінування.

«До початку повномасштабного вторгнення в Україні не було жодної розмінувальної машини. Зараз їх під сотню. Плануємо, що їх буде 200», – зазначив глава уряду.

Читайте також: У серпні від вибухонебезпечних предметів очищені 17 000 гектарів звільнених територій

Як повідомлялося, 7 вересня у Державній службі України із надзвичайних ситуацій відкрили Офіс протимінної діяльності. Це координаційний орган ДСНС, який відповідатиме за планування, моніторинг, практичну організацію і координацію виконання завдань із розмінування, а також здійснюватиме сертифікацію операторів протимінної діяльності і контроль їхньої якості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-