Електронний рецепт на препарати медичного канабісу функціонуватиме так само як і на інші ліки - НСЗУ

Електронний рецепт на препарати медичного канабісу функціонуватиме так само як і на інші ліки - НСЗУ

Укрінформ
Електронний рецепт на препарати на основі медичного канабісу буде функціонувати так само як і на інші ліки.

Про це в коментарі Укрінформу сказав директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоровʼя Національної служби здоров'я Дмитро Черниш.

"Запускаємо електронний рецепт на препарати медичного канабісу. Фактично цей електронний рецепт буде функціонувати, так само як функціонують зараз електронні рецепти на інші препарати - через електронну систему охорони здоровʼя. Пацієнту буде надходити смс-повідомлення, код рецепта і 4 цифри підтвердження в аптечному закладі при отриманні цього препарату", - розповів Черниш.

За його словами, запуск електронного рецепта на препарати медканабісу орієнтовно відбудеться у другій половині жовтня.

Заступниця міністра охорони здоровʼя Марія Карчевич зазначила, що також будуть електронними рецепти на ті лікарські засоби, у тому числі й на основі канабісу, які виготовляються безпосередньо в аптеках.

"Щодо канабісу - звичайний електронний рецепт на наркотичні ліки, а канабіс є частиною наркотичних препаратів, залишається без змін, електронні рецепти діють. Єдина частина, яка не була цифровізована, - це рецепти на екстемпоральні ліки, тобто ті, які виготовляються в аптечному закладі. І саме для канабісу ми цифровізуємо цей процес - буде електронний рецепт на екстемпоральні ліки, які виготовлені на основі канабісу", - сказала Карчевич.

Вона додала, що зараз на державній реєстрації перебуває наказ Міністерства охорони здоровʼя, яким фіналізується перелік захворювань, при яких призначаються ліки на основі канабісу, а також затверджуються лікарські форми. Попередньо, таких лікарських форм буде три.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ анонсувало запуск протягом найближчих трьох-шести місяців низки електронних рішень у сфері охорони здоровʼя, зокрема, з жовтня має запрацювати система електронних рішень для медичного канабісу.

Читайте також: Перша в Європі: Ляшко анонсував систему електронних рішень для медичного канабісу

Верховна Рада 21 грудня 2023 року ухвалила Закон "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни".

Президент Володимир Зеленський 15 лютого підписав закон про легалізацію медичного канабісу.

У травні 2024 року Кабмін виключив канабіс, його смолу, екстракти й настоянки з переліку особливо небезпечних речовин.

16 серпня увійшов в дію закон, який урегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-