Війна амброзії на користь: рослина виробляє на 61% більше алергену

Війна амброзії на користь: рослина виробляє на 61% більше алергену

Укрінформ
Як вибратися з тенет підступної рослини з солодкою назвою? Не зволікайте з походом до алерголога! Це принципово важливо

У столиці і багатьох містах України на початку вересня традиційно запровадили карантин через розповсюдження цієї дуже алергенної рослини: амброзію зриватимуть та спалюватимуть, а при сильному засміченні – скошуватимуть або вириватимуть із корінням. Експерти зауважують, що найоптимальніше все ж виривати з коренем, то інакше вона знову проросте після дощів і через місяць знову зацвіте. Також може бути дієвою обробка рослин спеціальними хімічними засобами.

Амброзія належить до карантинних бур'янів, ця однорічна рослина може виростати до двох (а іноді до чотирьох) метрів у висоту та розмножується насінням, яке здатне зберігатися у ґрунті від 5 до 40 років. При цьому одна рослина здатна за сезон випускати до 1 мільярда пилкових зерен, «начинених» алергеном.

ЦВІТЕ З СЕРЕДИНИ ЛИПНЯ ПО ЖОВТЕНЬ, АЛЕ ФІКСУВАЛИ В ПОВІТРІ АЖ ДО 1-ГО ЛИСТОПАДА

Період цвітіння і вироблення пилка починається з липня і закінчується у жовтні, але були випадки, коли спеціальні установки, що вловлюють пилок, фіксували його аж до 1-го листопада. Концентрація була вже не спроможна викликати алергію, але тим не менше він був присутній у повітрі.

Батьківщиною амброзії вважають Північну Америку, тобто вона аж ніяк не притаманна нашому регіону, проте, потрапивши до нас під час Першої світової війни з ленд-лізом (коли разом з пшеницею до нас «заїхало» і її насіння – ред.), вона широко засіялася і «забуяла» скрізь по шляху руху автотранспорту. Таким чином, Україна, Румунія та Угорщина – і до сьогодні є найбільш ураженою цією інвазійною рослиною частиною Європи.

ШКІДЛИВІ ВИКИДИ В ПОВІТРЯ ВІД ВОЄННИХ ДІЙ ПОЗИТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА АМБРОЗІЮ

Поки комунальні служби борються зі шкідливим бур’яном своїми методами, ми дізнаємося, як боротися з наслідками для здоров’я від його впливу, та чому останніми роками від пилку амброзії страждає дедалі більше людей.

Ольга Наумова
Ольга Наумова, кандидатка медичних наук, лікарка-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України»).

За коментарем на цю тему – злободенну в період масового цвітіння амброзії – ми звернулися до кандидатки медичних наук, лікарки-алерголога Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України») Ольги Наумової.

«За звітами екологів, впродовж 24 місяці повномасштабної війни в повітря було викинуто 175 мільйонів тонн СО2, але, якщо для екології і населення це вкрай негативний фактор, то для амброзії – дуже позитивний! Адже при підвищенні рівня СО2 – у цієї рослини суттєво зростає виробництво пилка. І на сьогодні амброзія виробляє пилка на 61 відсоток більше, ніж зазвичай. Крім того, в самому пилку збільшується кількість пилкових зерен – вони стають дрібнішими і здатними підніматися з повітрям на висоту до 1 кілометра та долати з вітром довжелезні відстані. У Нідерландах, де практично немає амброзії, вчені виявили пилок, провели дослідження, зробили математичні розрахунки і з’ясували, що до них на територію він з вітром потрапив з амброзії, яка цвіла в Запоріжжі!», – розповіла Ольга Наумова. 

До того ж амброзія – це бур’ян, який чудово росте на пошкоджених ґрунтах і зараз проблема в тому, що зона бойових дій – найбільш оптимальна для її проростання. Крім того, що вона швидко захоплює розпахані, але не засіяні культурними рослинами землі, внаслідок вибухів змінюється PH ґрунтів, а чим кисліший ґрунт, тим краще на ньому буде рости амброзія.

«Найменші часточки пилкових зерен вітром переносяться на дуже великі відстані, зокрема, і з зони бойових дій, де поля не засіяні, а амброзія відразу агресивно займає ці місця. І кількість пилку, який летить з тих місць зараз, на жаль, катастрофічно висока», – каже лікарка-алерголог.

ЦЬОГО РОКУ В КЛІНІЧНІЙ СИМПТОМАТИЦІ АЛЕРГІЇ НА АМБРОЗІЮ У БІЛЬШОСТІ ЛЮДЕЙ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ КАШЕЛЬ

Симптоматика сезонної алергії не залежить від алергену: чи це амброзія, чи лугові трави, клініка буде однакова: закладеність носа, чхання, нежить, сльозотеча, почервоніння та зуд очей.

Але цього року, за словами алерголога Наумової, у клінічній симптоматиці алергії на амброзію у більшості людей спостерігається кашель.

«Коли до нас приходять люди з кашлем, ми робимо FeNo тест – це тест, який виявляє рівень оксид азоту у повітрі, що видихається, і бачимо, що алергічне запалення спустилося вже зі слизової носа до бронхів, від чого пацієнт починає кашляти. Хоча ще немає бронхіальної астми, але вже є кашель, пов’язаний з тим, що найдрібніші часточки амброзії більш глибоко проникають у бронхи і легені», – говорить вона.

ЯКЩО НЕ ЛІКУВАТИ АЛЕРГІЮ НА АМБРОЗІЮ, МОЖЕ З’ЯВИТИСЯ ПЕРЕХРЕСНА РЕАКЦІЯ НА ІНШІ АЛЕРГЕНИ

 При тривалому нелікуванні алергії на рослини можуть розвиватися харчові алергічні перехрести. Фото ілюстративне.
При тривалому нелікуванні алергії на рослини можуть розвиватися харчові алергічні перехрести. Фото: GETTY IMAGES.

Лікарка наголошує, що якщо не звертати увагу на алергію (в даному випадку на амброзію) і вчасно її не лікувати, то може з’явитися перехресна алергія – специфічна реакція організму на інші алергени, що мають подібну будову. І людина почне реагувати та матиме алергічні симптоми при зіткненні з іншими речовинами.

«Є генотип людей, у яких алергічні реакції виникають тільки до 1 виду рослин, але таких всього 20 відсотків. Більша частина – 80 відсотків – схильна до полісенсібілізації (змішана алергія, при якій формуються специфічні IgE одночасно до алергенів різних груп – ред.) І чим довше пацієнт не йде зі своєю проблемою до алерголога, а користується тільки аптечними засобами і антигістамінними препаратами, тим ймовірніше, що у нього спочатку розів’ється чутливість до мажорного (основного) компонента алергену, а потім з’являється алергічна реакція і до мінорних компонентів, які входять, наприклад, до складу лугових трав. Тобто, через деякий час пацієнт буде відчувати алергію ще й з травня по червень, коли вони цвітуть. А не лише з липня по жовтень, коли цвіте амброзія», – пояснила алерголог.

Також при тривалому нелікуванні алергії на рослини можуть розвиватися харчові алергічні перехрести. Тобто, пацієнти з реакцією на амброзію в сезон і поза сезоном її цвітіння можуть з’їсти диню, кавун, цукіні, огірки чи банан і відчути симптоми, пов’язані з алергією на амброзію. Це може проявлятися як оральний алергічний синдром: свербіж у порожнині рота, свербіж та набряк губ чи піднебіння.

ДЕХТО ПРИХОДИТЬ З ВПЕВНЕНІСТЮ, ЩО У НЬОГО АЛЕРГІЯ НА АМБРОЗІЮ, АЛЕ ТЕСТ ВИЯВЛЯЄ АЛЕРГІЮ НА ПЛІСНЯВІ ГРИБИ

Важливо пам’ятати, що в період, коли цвіте амброзія, цвіте і полин. І його особливість в тому, що він дає дуже багато харчових перехрестів з білками, які входять до складу овочів та фруктів, що може викликати навіть важкі анафілактичний реакції.

Ольга Наумова зазначила, що деякі пацієнти приходять до лікаря з впевненістю, що у них алергія на амброзію, але тест виявляє алергію на альтернарію чи кладоспоріум – це плісняві гриби, які уражають листя рослин та плоди. Вони зараз теж викидають спори в повітря і викликають алергічну реакцію, що за симптомами абсолютно схожа з реакцією на амброзію. Зокрема, сенсибілізація до Alternaria може призвести до розвитку бронхіальної астмі, особливо у дітей.

«Тому, коли закінчується черговий «алергічний» сезон і ваші симптоми зникають, треба обов’язково згадати про те, що є лікар-алерголог, прийти і продіагностуватися на алергію і почати проведення алергенспеціфічної імунотерапії. Заради власного здоров’я. Чим раніше пацієнт звертається по консультацію, тим до меншої кількості алергенів у нього виникає алергічна реакція, тим легшим буде лікування і менше ускладнень він відчує», – радить кандидатка медичних наук, лікарка-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів Ольга Наумова.

Нагадаємо, що виділяють три найпоширеніші «алергічні» сезони: з березня по квітень – це період цвітіння фруктових дерев, берези, ліщини та вільхи, з травня до середини  липня – період цвітіння злаків і лугових рослин (тимофіївка, вівсяниця, грястиця, цинодон), з липня по жовтень – період цвітіння бур'янів (амброзія та полин, лобода) і спороутворення пліснявих грибів.

Стежимо за самопочуттям власним та наших дітей і вчасно звертаймося до лікаря!

Любов Базів. Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-