Деякі судді ВСУ позиваються про виплату зарплат за роки, коли вони не працювали - голова ВС

Деякі судді ВСУ позиваються про виплату зарплат за роки, коли вони не працювали - голова ВС

Ексклюзив
Укрінформ
П’ятьох суддів ліквідованого Верховного Суду України перевели до штату реформованого Верховного Суду. Наразі деякі судді позиваються про виплату їм зарплат суддів ВС у розмірі близько 300 тис. грн. за попередні роки, коли вони не здійснювали правосуддя.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Він, зокрема, розповів, що на початку січня поточного року до штату ВС зарахували суддів Богдана Пошву, Олега Кривенду, Анатолія Ємця, Тетяну Жайворонок і Віктора Школярова, а також працівників апарату колишнього ВСУ на виконання закону щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України, який парламент ухвалив у листопаді 2023 року.

За словами Кравченка, один із суддів – Богдан Пошва – майже одразу після зарахування у штат ВС подав у відставку. Інші судді здійснюють правосуддя у Касаційних судах у складі ВС.

«Я знаю, що зараз деякі з них звертаються з позовами, де намагаються повернути собі заробітну плату з розрахунку як судді Верховного Суду з дня рішення Конституційного Суду (з лютого 2020 року – ред.)», - сказав Кравченко.

Згідно з законом, до штату ВС перевели і працівників апарату ВСУ на ті вакантні місця, які були в суді.

Також судді ліквідованих унаслідок судової реформи вищих спеціалізованих судів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, протягом двох місяців обрали собі апеляційні суди для продовження здійснення правосуддя.

«Хто заявив про такий намір, то був переведений в апеляційні суди і там працює. Дехто одразу подав у відставку з нових посад», - зазначив голова ВС.

Загалом, згідно з законом, посади мали отримати близько 60 працівників, суддів колишнього ВСУ і ліквідованих вищих спеціалізованих судів.

Кравченко розповів, що з моменту утворення нового Верховного Суду наприкінці грудня 2017 року суд сплачував заробітні плати працівникам апарату і суддям ВСУ, які не пройшли конкурсний відбір і не потрапили до штату ВС, а також суддям ліквідованих вищих спеціалізованих судів. Зарплати суддям ВСУ сплачувалися на рівні 50-80 тис. грн.

«Верховний Суд сплачував 200 тисяч гривень в день на зарплати суддям ліквідованого Верховного Суду України, апарату і суддям ліквідованих вищих спеціалізованих судів.

За весь час Верховний Суд сплатив 700-800 мільйонів гривень, а якщо враховувати позовні заяви про відшкодування суддям ВСУ зарплат з дня рішення Конституційного Суду, то вийде десь мільярд гривень», - сказав Кравченко.

Нагадаємо, в Україні внаслідок судової реформи 2016 року розпочав роботу новий Верховний Суд, судді якого пройшли відповідну конкурсну процедуру і отримали підвищення розміру оплати праці до 300 тис. грн.

Читайте також: Президент підписав укази про призначення понад 200 суддів

Однак залишився і Верховний Суд України, який втратив повноваження на здійснення правосуддя і мав бути ліквідований. Судді ВСУ не погодилися з його ліквідацією і оскаржили це у Конституційному Суді.

У лютому 2020 року Конституційний Суд визнав ліквідацію ВСУ неконституційною. КС зобов’язав парламент привести законодавство у відповідність до цього рішення.

На виконання рішення КС Верховна Рада 21 листопада 2023 року ухвалила закон щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України.

До цього часу судді ВСУ отримували зарплату з фінансування ВС на рівні 50-80 тис. грн на місяць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-