У старшій профільній школі має бути не менш як 600 учнів - Лісовий

У старшій профільній школі має бути не менш як 600 учнів - Лісовий

Укрінформ
До мережі старшої профільної школи, яка має запрацювати з 2027 року, входитимуть заклади, де навчатимуться не менш як 600 учнів.

Про це на презентації результатів соціологічного дослідження щодо реформи старшої школи сказав міністр освіти та науки Оксен Лісовий, передає кореспондент Укрінформу.

"Старша профільна школа і в частині академічних ліцеїв, і професійних коледжів - це ще менша мережа (від мережі початкової та базової шкіл - ред.), яка вже фактично областями сформована. Деякі регіони сформували якісну мережу, де в кожній школі буде 600 учнів і більше. Це той мінімум, який має бути. Це виклик для нас, тому що плече підʼїзду (до закладу освіти - ред.) має бути 30 хвилин", - зазначив Лісовий.

Водночас, як зазначив міністр, мережа початкових шкіл буде збережена навіть за умови малокомплектності, якщо школа розташована у селі.

Також, як додав Лісовий, є певні проблеми із формуванням мережі ліцеїв і професійних коледжів у малонаселених областях.

"У великих малонаселених областях буде мало ліцеїв, і нам доведеться робити якісь винятки. Ми дивимося, що в яких випадках застосовувати, щоб один ліцей не був на п'ять громад", - сказав міністр.

Читайте також: У кожній школі має бути рамка на вході, а також відеоспостерження та сигналізація - Лісовий

Як пояснив він, заклади, з яких сформують мережу ліцеїв, обиратимуть відповідно до визначених критеріїв, реконструюють, у них будуть соціальні простори, спортивна інфраструктура, майстерні, лабораторії тощо.

Окремим питанням, за словами Лісового, є забезпечення доїзду до закладів старшої профільної школи.

"Сподіваємося, до 2027 року, а може і раніше, ми стовідсотково укомплектуємо наші громади автобусами, у тому числі інклюзивними", - зазначив Лісовий.

Також, додав міністр, розглядається питання організації при окремих ліцеях гуртожитків для учнів.

Читайте також: Лісовий: Розвиваємо і трансформуємо кожну ланку освітньої сфери

Пілотний проєкт із запровадження старшої профільної школи, за його словами, розпочнеться з наступного року.

Як повідомлялося, реформа старшої школи, яка повноцінно стартує в Україні в 2027 році, передбачає скорочення кількості предметів до 11-12, що розвантажить програму і наблизить українську освіту до загальносвітових стандартів.

Фото: Євген Бородавко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-