Інсульт є однією з найчастіших причин смерті в Україні - лікарі

Інсульт є однією з найчастіших причин смерті в Україні - лікарі

Фото
Укрінформ
Серед усіх хвороб інсульт є другою причиною смертей і першою для інвалідизації дорослого населення в Україні.

Про це розповіли учасники пресконференції в Укрінформі, присвяченій поширенню інсультів в Україні.

Згідно зі статистикою, є 10 потенційно модифікованих факторів, виявлених у пацієнтів з інсультом. Серед них: артеріальна гіпертензія 47,9%, неправильне харчування 23,2%, абдомінальне ожиріння 18,6%, психосоціальні фактори 17,4%, надмірне вживання алкоголю та куріння 5,8%, діабет 3,9%.

Керівник інсультного центру Клінічної лікарні «Феофанія» ДУС Дмитро Лебединець наголосив, що серед усіх хвороб інсульт є другою причиною смертей і першою для інвалідизації дорослого населення в Україні, а підвищений артеріальний тиск є головним ризиком для виникнення інсульту.

“У пацієнтів, у яких тиск менший, ніж 120 і 70 мм ртутного стовпчика і яким більше ніж 40 років, повинні кожні три роки вимірювати артеріальний тиск, а якщо є додаткові ризики, то кожен рік. Якщо у людини артеріальний систолічний тиск становить 120-139 мм ртутного стовпчика, а діастолічний 70-89 мм, то вже є серцево-судинний ризик. Гіпертензія — це від 140 й 90 мм ртутного стовпчика, і у таких пацієнтів треба постійно контролювати артеріальний тиск”, - зазначив Лебединець.

Крім підвищеного тиску, одним із найбільш небезпечних ризиків для захворювання на інсульт є підвищений рівень глюкози в крові та діабет, наголосив доцент кафедри хірургії №2 НМУ імені О.О. Богомольця Максим Приступюк.

“При цукровому діабеті є макросудинні ускладнення. Звуження судин головного мозку може призвести до ішемічного інсульту, судин в серці - до інфаркту міокарда, а в нижніх кінцівках - до ампутації. Підвищений тиск призводить і до інсульту, і до інфаркту, і до гангрени. Цукровий діабет займає перше місце серед ампутацій нижніх кінцівок. 85% ампутацій серед хворих на цукровий діабет передують виразки нижніх кінцівок. У всьому світі кожні 20 секунд хтось втрачає кінцівку через діабет”, - розповів Приступюк.

Як зауважив лікар-невропатолог інсультного центру Клінічної лікарні «Феофанія» ДУС Дмитро Гриниха, через війну та інші фактори населення України значно зменшилося і не в останню чергу через інсульти.

“За останні шість років маємо зниження кількості населення з майже 45 до 38 мільйонів. Поширеність гострого мозкового інсульту є достатньо високою. Загальна кількість інсультів, як ішемічних, так і геморагічних, становить близько 350 випадків на 100 тисяч населення. Це дуже поширюване захворювання з високою інвалідизацією та смертністю. В однієї людини з шести протягом життя є ризик отримати гострий мозковий інсульт. І попри первинну профілактику позитивних зрушень у світовій статистиці немає”, - наголосив Гриниха.

Метою заходу було підвищити обізнаність про хвороби серця, інсульт, ризики прогресування артеріальної гіпертензії, діабету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-