МОЗ закликає вакцинувати дітей від кашлюку через значне зростання захворюваності

МОЗ закликає вакцинувати дітей від кашлюку через значне зростання захворюваності

Укрінформ
За пів року в Україні зафіксовано майже 4,9 тис. випадків кашлюку.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"За перші 6 місяців 2024 року в Україні зафіксовано 4863 випадки кашлюку, що в 30 разів більше, ніж торік. 95,9% хворих — це діти. Основна причина такого зростання — велика кількість нещеплених дітей", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у МОЗ, кашлюк - дуже заразна інфекційна хвороба, яка вражає легені та дихальні шляхи. Особливо кашлюк небезпечний для немовлят та маленьких дітей. Через напади кашлю хвороба може тривати до трьох місяців або довше, викликаючи серйозні ускладнення, а іноді навіть смерть. Хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Симптоми кашлюку:

- через 3–14 днів після інфікування з'являються симптоми, схожі на ГРВІ: нежить, біль у горлі, сухий кашель, незначна температура;

- через тиждень кашель стає сильнішим, з’являються спазматичні напади зі свистом, блюванням, синюшністю шкіри обличчя;

- у немовлят можуть виникати апное — короткочасна зупинка дихання. За перших ознак сильного кашлю в немовлят — зверніться до лікаря.

В МОЗ наголошують, що вакцинація залишається найкращим способом захисту. Схема щеплення для немовлят: 2, 4, 6 та 18 місяців. Якщо дитина пропустила вакцинацію, обов’язково зверніться до лікаря для складання графіку "надолужувальної" вакцинації.

Наразі рівень охоплення вакцинацією серед дітей до року в Україні становить лише 46,6% — цього недостатньо для захисту.

Читайте також: В аптеки найближчим часом надійде майже 80 тис. доз вакцини проти грипу - МОЗ

Також від кашлюку необхідно вакцинувати вагітних. Вакцинація під час кожної вагітності, починаючи з 16 тижня, допомагає захистити новонароджених у перші тижні життя.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 серпня в Україні триває кампанія додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця. Усі щеплення за Національним календарем — безоплатні. Для отримання щеплення зверніться до сімейного лікаря або найближчого закладу охорони здоров’я.

Фото: Центр громадського здоров'я

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-