До 2051 року населення України може скоротитися до 25 мільйонів: уряд затвердив демографічну стратегію

До 2051 року населення України може скоротитися до 25 мільйонів: уряд затвердив демографічну стратегію

Укрінформ
Кабінет міністрів затвердив Стратегію демографічного розвитку України до 2040 року, розроблену Міністерством соціальної політики.

Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики, передає Укрінформ.

Зазначається, що Стратегія демографічного розвитку України спрямована на реалізацію галузевих політик для підвищення народжуваності, зниження рівня передчасної смертності та повернення мігрантів. 

Документ також передбачає створення наскрізних умов для комфортного життя в Україні: доступне житло, якісна громадська інфраструктура, безпечне середовище, безбарʼєрність, інклюзивний ринок праці та соціальна згуртованість населення із забезпеченням рівних прав і можливостей, свободи і гідності громадян.

Як йдеться у стратегії, опублікованій на Урядовому порталі, серед демографічних викликів для України, загострених повномасштабним вторгненням, є швидке скорочення чисельності населення внаслідок депопуляції та масштабної трудової міграції, низький рівень народжуваності, погіршення стану здоров’я населення через недостатню ефективність заходів залучення населення до здорового способу життя та відсутність можливості отримати якісну медичну допомогу внаслідок збройної агресії, зростання чисельності осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які потребують комплексної реабілітації, високий рівень передчасної смертності передусім чоловіків.

У стратегії зазначається, що за даними Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, станом на 1 січня 2022 року чисельність населення України становила 42 млн осіб, на липень 2024 року — 35,8 млн осіб, з них на підконтрольних територіях - 31,1 млн осіб.

Читайте також: За кордоном перебувають майже 9 мільйонів українців - демограф

Водночас з урахуванням викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій або припинення чи скасування воєнного стану в Україні, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року — до 25,2 млн осіб. 

При цьому в уряді вказали, що прогнозування чисельності населення ускладнюється через відсутність необхідних статистичних даних, зокрема через неможливість обліку демографічних показників на тимчасово окупованих територіях, багатоваріантність сценаріїв перебігу воєнних подій.

Стратегія демографічного розвитку України до 2040 року спрямована на подолання демографічних загроз. 

"Стратегія враховує необхідність зупинення скорочення населення та створення умов для сталого довгострокового відтворення людського капіталу. Пріоритетами для забезпечення демографічного розвитку є підтримка сімей, збереження репродуктивного здоров’я, покращення умов праці та підвищення доступності медичних і соціальних послуг", - йдеться в документі. 

Зазначається, що особлива увага приділяється мінімізації відтоку українців за кордон, підтримці внутрішньо переміщених осіб та створенню стимулів для повернення мігрантів. Також важливим складником стало формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей, із забезпеченням економічної самодостатності сімей.

Наступним етапом стане напрацювання та наповнення Міністерством соціальної політики спільно з іншими відповідальними інституціями плану заходів, які забезпечать злагоджену реалізацію стратегії, поінформували у пресслужбі.

Читайте також: Ринок праці в умовах війни: демографічні виклики для України

Стратегія демографічного розвитку розроблена Міністерством соціальної політики за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні спільно із широким колом представників експертного середовища, залученням Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, органів влади, міжнародних партнерів, експертів з демографії з різних країн.

Як повідомлялося, за оптимістичним прогнозом Інституту демографії та соціальних досліджень, у 2033 році в Україні в кордонах 1991 року проживатимуть не більше 35 млн людей.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-