Рада ухвалила закон про виплати родинам військових у разі полону чи зникнення безвісти

Рада ухвалила закон про виплати родинам військових у разі полону чи зникнення безвісти

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Про це повідомила співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Вона уточнила, що законопроєкт №11407 підтримав 301 депутат.

Згідно з документом, за військовими захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або зниклими безвісти, зберігається виплата грошового забезпечення.

Читайте також: ПАРЄ ухвалила першу резолюцію, яка стосується українських цивільних та військових полонених

Передбачено, що військовослужбовець має право скласти у письмовій довільній формі особисте розпорядження про виплату належного йому грошового забезпечення особі (особам) за його вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках, на випадок захоплення його в полон або заручником, інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти.

Також передбачається запровадження нового порядку черговості виплати грошового забезпечення рівними частками у разі відсутності такого розпорядження військовослужбовця, а саме: в першу чергу – дружині (чоловіку), законним представникам неповнолітніх дітей, дітям з числа осіб з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) або їх законним представникам та батькам військовослужбовців (крім тих із зазначених осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, позбавлених батьківських прав, за умови що ці права не були поновлені).

Читайте також: У МВС дали поради, як спілкуватися зі звільненими з полону

Зазначається, що таким особам рівними частками буде виплачуватись частина грошового забезпечення, що в загальній сумі не перевищує 50% грошового забезпечення, визначеного після здійснення встановлених законом відрахувань.

В другу чергу (у разі відсутності представників з першої черги) – повнолітнім дітям, рідним братам чи сестрам, законним представником яких є військовослужбовець, у загальному розмірі, що не перевищує 20%.

У разі загибелі (смерті) військовослужбовця або оголошення його судом померлим належні військовослужбовцю та не виплачені йому суми грошового забезпечення будуть включатися до складу спадщини.

Читайте також: Гроші на соцвиплати полоненим вже закладені у бюджеті-2025 - Мінреінтеграції

Очікується, що реалізація закону дасть можливість посилити соціальний захист військовослужбовців, зокрема тих, які виконуючи завдання під час проведення заходів національної безпеки і оборони, потрапляють у полон або заручниками, а також інтернованих в нейтральних державах або зниклих безвісти, та членів їх сімей.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №10143 про внесення змін до Кодексу України щодо запровадження процедур превентивної реструктуризації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-