Тіло загиблої у полоні РФ журналістки Рощиної повернуть в Україну - Юрчишин

Тіло загиблої у полоні РФ журналістки Рощиної повернуть в Україну - Юрчишин

Укрінформ
Родичі журналістки Вікторії Рощиної вже мають інформацію, коли тіло загиблої можуть повернути в Україну.

Про це заявив народний депутат, голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин під час розмови з журналістами у Верховній Раді, передає кореспондент Укрінформу.

«Буде некоректно, якщо цю інформацію озвучу я, а не родичі. Проте це буде найближчим часом», - повідомив Юрчишин.

«Є інформація про те, що Вікторію готували до обміну. Це був би другий випадок, коли нам вдалося звільнити цивільного журналіста… На жаль, цього разу не вдалося…», - зазначив він.

Юрчишин нагадав, що 28 червня 2024 року Україна обміняла першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу журналіста Нарімана Джеляла.

«Що ми вже робимо: на смерть Вікторії у російському полоні буде реакція на лише Верховної Ради, а й всієї влади України», - наголосив він.

За словами депутата, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вже працює, щоб зафіксувати смерть української журналістки як воєнний злочин. Своєю чергою, військова прокуратура веде роботу щодо відкриття кримінального провадження про навмисне вбивство.

«Ми, як комітет, звертаємося до міжнародної спільноти. Вже маємо позицію "Репортерів без кордонів", які вимагають розслідування даного злочину за злочинні дії Росії, наголошуючи, що РФ вже вбила 12 цивільних журналістів і велику кількість утримує в заручниках», - підкреслив депутат.

Голова профільного комітету повідомив, що наразі ведеться робота через Національну спілку журналістів з європейською та світовою федераціями журналістів і плануються заходи публічного звернення уваги на інших утримуваних цивільних заручників-журналістів, зокрема Дмитра Хилюка та інших.

«Будемо організовувати заходи привернення уваги і з вимогою звільнення українських цивільних заручників, зокрема і журналістів, будемо проводити не лише у Верховній Раді, а й усьому світі. Будемо робити все, щоб світ звернув увагу, допоміг нам повернути українських журналістів з ворожого полону», - акцентував Юрчишин.

Так само планується комунікувати з МКЧХ та ОБСЄ, адже «це не пропустимо, коли ми фактично не маємо інформації про українських заручників, а тепер вже і про факти їх трагічної смерті в полоні країни-агресора».

Читайте також: На Майдані відбудеться акція пам’яті Вікторії Рощиної

Як повідомляв Укрінформ, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко 10 жовтня підтвердив смерть Вікторії Рощиної у російському полоні.

Журналістка зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року вона вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-