Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відновлення через підтримку: як Центри життєстійкості змінюють життя українців

Відновлення через підтримку: як Центри життєстійкості змінюють життя українців

Блоги
Укрінформ
71% українців перебувають у стані стресу або постійної тривожності - дослідження

За результатами дослідження, яке провела компанія Gradus Research у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я, на сьогодні 71% українців перебувають у стані стресу або постійної тривожності, що суттєво впливає на якість життя та загальний добробут населення. Україна бореться з наслідками війни вже не перший рік і потребує нових підходів до соціальної підтримки громадян, які опинилися у складних життєвих обставинах. Тож у відповідь на ці виклики Міністерство соціальної політики України ініціювало пілотний проєкт – Центри життєстійкості. Такі центри вже запрацювали у 22 областях України, пропонуючи широкий спектр послуг для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, родин загиблих та інших категорій громадян, які потребують допомоги.

ЯКІ ПОСЛУГИ ПРОПОНУЮТЬ ЦЕНТРИ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ?

Центри життєстійкості надають широкий спектр послуг та  орієнтовані на задоволення нагальних потреб громадян:

1. Надання психологічної допомоги – фахівці центрів проводять індивідуальні та групові консультації, допомагають відвідувачам подолати посттравматичний стресовий розлад, надають підтримку родинам, які втратили близьких, а також допомагають адаптуватися до нових життєвих умов.

2. Соціальна підтримка – працівники центрів консультують щодо оформлення соціальної допомоги, надання статусу внутрішньо переміщених осіб, пошуку житла та роботи в громаді. Вони координують взаємодію з іншими державними структурами та благодійними організаціями, що надають гуманітарну допомогу.

3. Навчальні заходи для дорослих та дітей – тренінги («Самодопомога плюс», «Батьківство без стресу»), групи взаємопідтримки, заняття для дітей та підлітків (арттерапія, казкотерапія і тд).

4. Одним зі складників роботи центрів є заходи для підтримки українських родин (сімейні консультації, навчання та інше), що допомагають розвивати батьківські навички.

5. Центри життєстійкості координують також волонтерські ініціативи у громадах.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ЦЕНТРИ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ?

Такі центри здебільшого створюються за співпраці з місцевими органами влади, громадськими організаціями чи міжнародними партнерами.

Кожен Центр має чотири базові складники послуги життєстійкості: індивідуальні консультації щодо ментального здоровʼя чи соціальних питань, групові активності та тренінги, заходи для підтримки родин, координація волонтерських ініціатив у громаді. Але водночас такий центр може додавати й інші послуги опційно, адаптуючи їх до потреб місцевих громад. Це дає змогу оперативно реагувати на нові виклики та забезпечувати підтримку саме там, де вона найбільше потрібна.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю є ключовим партнером у реалізації пілотного проєкту Центрів життєстійкості. Його підтримка забезпечує сталість та ефективність роботи цих установ, сприяючи підвищенню якості життя людей з інвалідністю та їх інтеграції у суспільство. Спільними зусиллями держави, громадськості та міжнародних партнерів Центри життєстійкості мають всі шанси стати важливим елементом соціальної підтримки та адаптації населення, яке постраждало внаслідок війни та інших життєвих обставин.

В Україні вже діють 180 Центрів життєстійкості. До кінця 2024 року планується відкриття ще 200 таких центрів, щоб зробити допомогу доступною ще більшій кількості людей.

Звернутися до Центру життєстійкості й отримати там послуги може кожен українець. Адреси центрів надають місцеві органи влади.

Більше інформації про послугу шукайте на сайті Міністерства соціальної політики України або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Віталій Музиченко, гендиректор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-