ООН надаватиме гумдопомогу Україні, поки йде війна, але ресурсів дедалі менше - координатор

ООН надаватиме гумдопомогу Україні, поки йде війна, але ресурсів дедалі менше - координатор

Укрінформ
Гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале сподівається, що Організація Об’єднаних Націй надаватиме необхідну допомогу українцям, доки триває російське вторгнення, проте світова спільнота виділяє для цього дедалі менше ресурсів.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у інтервʼю службі новин ООН.

«Ми сподіваємося й очікуємо, що, поки триває війна, ми продовжуватимемо надавати гуманітарну допомогу,  Це стає не так просто, тому що ми отримуємо дедалі менше ресурсів від світової спільноти», - зазначив Шмале.

Гуманітарна підтримка, за його словами, покликана допомогти українському уряду «максимально охопити» 1,8 мільйона найбільш нужденних осіб. Ідеться, зокрема, про забезпечення людей теплом протягом зими.

Шмале зазначив, що близько 112 тисяч осіб проживають у колективних притулках.

«Наша увага зосереджена на підтримці цих людей… Ми надаємо допомогу у вигляді обігрівачів, палива, дров, вугілля, газу», - зазначив він.

Також людям роздають теплий одяг та готівку.

Шмале зауважив, що через ковід та війну багато дітей молодшого віку не відвідують школу і не мають доступу до освіти вже майже шість років.

Значна частина обʼєктів охорони здоров'я зруйнована. «Тому проблема полягає в тому, як зберегти первинну медичну допомогу та допомогти відновити сектор охорони здоров'я», - сказав він.

Гуманітарний координатор також розповів, що структури ООН допомагають українським фермерам поновлювати сільгоспвиробництво на розмінованих угіддях.

«За час, поки я тут, в Україні, я справді вражений рішучістю громадян і уряду починати відбудову та відновлення, як тільки з'являються такі можливості», - зауважив Шмале.

Читайте також: УВКБ ООН виділило ще $7 мільйонів на підтримку населення на прифронтових територіях

Він розповів, що за три місяці своєї роботи в Україні відвідав прифронтові міста й переконався, що «насправді відбуваються навмисні напади (російських військ - ред.) на цивільних осіб і цивільну інфраструктуру».

Він також підкреслив, що «доступ у райони, контрольовані Росією, практично неможливий», хоча люди там потребують допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні розпочав роботу новий координатор системи ООН і гуманітарний координатор в Україні Матіас Шмале.

Фото: Вікторія Андрієвська/ОСНА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-