У Нідерландах відбувся символічний суд за «позовом» українки з Маріуполя проти РФ

У Нідерландах відбувся символічний суд за «позовом» українки з Маріуполя проти РФ

Фото
Укрінформ
В Амстердамі відбувся символічний судовий процес з розгляду справи про нібито відшкодування збитків за втрачене житло в Маріуполі через російську агресію.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід було організовано Ukraine Legal Network у партнерстві з OSINT FOR UKRAINE.

Головна його мета – показати, як українські національні суди можуть розглядати докази, отримані з відкритих джерел.

Модельований суд розглядав справу “Іващук проти РФ та компаній-забудовників”. Вона вигадана, але за основу було взято реальну історію і розглядалися реальні докази.

Читайте також: У Раді Європи готові долучитись до роботи над спецтрибуналом для РФ - постпред України

“У нашій справі постраждала з Маріуполя. Тікаючи звідти, вона розуміла, що її квартира сильно пошкоджена, внаслідок обстрілів була велика пожежа. Уже перебуваючи в Нідерландах як біженка, вона дізналася, що після пожежі окупаційна влада знесла будинок. Вона не має можливості ніяк підтвердити це, щоб отримати компенсації, бо не має доступу до окупованої території. ...Тому електронні докази є одним з варіантів для обґрунтування її позовних вимог”, - сказала в коментарі Укрінформу керівниця проєктів Ukraine Legal Network Олеся Заєць.

Під час розгляду "справи" були представлені електронні докази - фото, відео, мапи, супутникові знімки, дописи у соцмережах. Також було встановлено групу російських компаній, які зносили будинок у Маріуполі.

Читайте також: Кориневич: Формат створення спецтрибуналу на базі угоди між Україною і Радою Європи є найперспективнішим

“Ми організували цей процес з кількох причин. Перша – перевірити допустимість доказів OSINT відповідно до українського цивільного права. Використання доказів OSINT значно зросло у кримінальному процесі, проте у цивільному це й досі майже не практикується. Зокрема, це стосується випадків щодо компенсації жертвам за завдані збитки, такі як втрата майна, фізична або моральна шкода. Друга причина полягає в тому, що ми хочемо, щоб ця справа стала прикладом для міжнародного Реєстру збитків для України, щоб вони могли включити докази OSINT”, - сказав директор Фундації OSINT for Ukraine Деніс Дірісу.

Він наголосив, що зараз немає можливості відправити на окуповані території команди для збору доказів. Проте у Мережі є безліч інформації про збитки, завдані російськими окупаційними військами та приватними компаніями РФ. "Тож настав час розглянути підхід, що включає використання OSINT в українському цивільному праві, а також цивільному праві у Європі та світі", - наголосив експерт.

Ukraine Legal Network - проєкт, ініційований міжнародним фондом The Nuhanovic Foundation, який надає правову допомогу українським постраждалим у відновленні справедливості та отриманні відшкодування збитків, завданих російською агресією.

OSINT FOR UKRAINE - неприбуткова організація, яка базується в Нідерландах і використовує можливості OSINT (розвідка на основі відкритих джерел (Open-source intelligence) для проведення ретельних і прозорих розслідувань міжнародних злочинів, протидії поширенню дезінформації.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2023 року у Гаазі було організовано символічний трибунал над Путіним та його оточенням.

Фото Ірини Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-