Заяви на звільнення написали шестеро керівників прокуратур, які отримували підвищені пенсії - Костін

Заяви на звільнення написали шестеро керівників прокуратур, які отримували підвищені пенсії - Костін

Укрінформ
За результатами комплексних заходів із протидії та запобігання зловживанням в органах прокуратури шість керівників обласних і спеціалізованих прокуратур написали заяви про звільнення, заявляє генеральний прокурор України Андрій Костін.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора в Телеграмі, передає Укрінформ.

За даними генпрокурора, заяви про звільнення з посад написали керівники Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур та керівник спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону. Всі вони отримували підвищені пенсії у зв’язку з вислугою років, призначені за рішенням суду.

Костін поінформував, що наразі триває службове розслідування щодо правомірності набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю та нарахування прокурорам пенсійних виплат.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, у п'ятницю, 25 жовтня, відбулося перше засідання незалежної Комісії з добору кандидатів для включення до кадрового резерву на заміщення керівних посад в обласних та окружних прокуратурах.

"Я ініціював створення цієї комісії, щоб підвищити прозорість процесу призначення на такі посади. Це один з перших елементів комплексної HR-реформи органів прокуратури, започаткованої у липні цього року. Комісія буде оцінювати професійні якості та репутацію кандидатів", - зазначив Костін.

Крім того, Рада прокурорів підтримала внесення змін до Закону України "Про прокуратуру", які покликані унеможливити для прокурорів отримання пенсій одночасно із заробітною платою.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, згідно з цими пропозиціями, виплата пенсії за вислугу років прокурорам буде здійснюватися лише після їх звільнення з роботи. Тобто за принципом: або зарплата, або пенсія. Відповідні напрацювання будуть передані суб’єкту законодавчої ініціативи.

Читайте також: Уряд затвердив план протидії корупційним правопорушенням у МСЕК - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 22 жовтня провів засідання Ради нацбезпеки і оборони щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) і зловживаннями посадових осіб різних державних органів з отриманням інвалідності. Зокрема на ньому йшлося про встановлення багатьох фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців.

Голова СБУ Василь Малюк за підсумками засідання РНБО повідомив про викриття масштабних корупційних схем у лавах медико-соціальних експертних комісій. Цьогоріч оголосили підозри 64 посадовцям МСЕК, скасовані понад 4000 висновків про інвалідність.

5 жовтня працівники Державного бюро розслідувань затримали та повідомили про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Перед цим, 3 і 4 жовтня, правоохоронці провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовиці і її близьких родичів.

Інтернет-видання Цензор.нет 15 жовтня поширило інформацію про те, що майже всі прокурори Хмельницької області виявилися інвалідами 2 групи - згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Тетяни Крупи, і багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність - за рішеннями начальника Пенсійного фонду Олександра Крупи, який є сином Крупи. Зокрема, за даними журналістів, інвалідність отримали 49 прокурорів разом з очільником Хмельницької обласної прокуратури Олексієм Олійником.

Після цього генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування щодо отримання 50 прокурорами на Хмельниччині групи інвалідності упродовж останніх років.

17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника було звільнено з посади за власним бажанням.

Костін після історії з виявлення фальшивих інвалідностей заявив, що вважає правильним заявити про звільнення з посади генпрокурора.

Фото: Андрій Костін / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-