Найбільше серед правоохоронних структур українці довіряють Нацгвардії та СБУ

Найбільше серед правоохоронних структур українці довіряють Нацгвардії та СБУ

Опитування
Укрінформ
Серед структур, які мають відношення до правоохоронного сектору, українці найбільше довіряють Нацгвардії України, Службі безпеки України і прикордонникам.

Про це в Укрінформі під час презентації результатів соціологічного дослідження на тему: «Успіх чи ні? Як українці оцінюють реформу сектору правопорядку та підтримку з боку ЄС» сказав директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

«Ми запитали українців про довіру до різних інституцій, які мають відношення до правоохоронного сектору. І тут номер один із показником 86% є Нацгвардія, 73% довіряють СБУ. І ДПСУ довіряє майже половина українців», - поінформував він.

Олексій Антипович / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

За його словами, деякі інші організації — Нацполіція, МВС, ДБР тощо - мають дещо нижчий показник довіри, але при цьому він (нижчий показник — ред.) не є критичним, бо скільки людей довіряють цим структурам, стільки їм і не довіряють приблизно. 

За даними соціологів, Нацполіції довіряє 48% опитаних, не довіряє — 51% респондентів. Міністерству внутрішніх справ довіряє теж 48% опитаних, не довіряє — 38% респондентів. Державному бюро розслідувань довіряє 45%, а 50% респондентів — висловлює недовіру.

Антипович додав, що якщо говорити про Державну митну службу, НАБУ, Офіс генпрокурора і суди, то ці інституції, відповідно до даних соціологів, мають все-таки швидше негативну оцінку їхньої діяльності (відносна більшість українців не довіряють їм).

Як зазначають у «Рейтингу», Національне антикорупційне бюро, Офіс генпрокурора та Державна митна служба мають приблизно однаковий рівень довіри (близько 33%), тоді як понад 60% не довіряють цим інституціям.

«Найнижчий рівень довіри до судової влади: лише 25% висловлюють довіру, а 72% – недовіру», - заявили соціологи.

Антипович поінформував, що наразі можна говорити про деяке зниження з 2023 до 2024 року рівня довіри до Нацполіції.

«Але воно є незначним — довіра зараз до них знизилася з 56 % до 48. По решті інституцій показники (за останні роки — ред.) або виросли, або не змінилися. У динаміці ми бачимо, наскільки українці краще почали оцінювати власну правоохоронну систему, я б сказав навіть так», - констатував він.

Загальнонаціональне опитування громадської думки провела Соціологічна група «Рейтинг» на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні в період з 24 по 29 вересня 2024 року. Вибірка склала 2000 респондентів, що представляють доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій та територій, на яких відсутній український мобільний зв’язок). Похибка становить не більше 2,2% з довірчою ймовірністю 0,95.

Читайте також: Понад 90% українців довіряють ЗСУ

Опитування проводилося методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю із застосуванням комп’ютера).

Як повідомлялося, відповідно до результатів соціологічного опитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова із 20 по 26 вересня 2024 року, 83% опитаних висловлюють довіру Державній службі з надзвичайних ситуацій, волонтерським організаціям (80%), Нацгвардії України (74%), Державній прикордонній службі (70%), Службі безпеки України (64%).

Фото: НГУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-