Новорічний стіл цьогоріч здорожчав майже на чверть: як змінилися ціни на продукти
Про це йдеться у пресрелізі Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», який є у розпорядженні Укрінформу.
За підрахунками науковців ІАЕ, новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо коштуватимуть в розрахунку на середньостатистичну родину з чотирьох осіб близько 3594,05 грн, це на 24,8% дорожче, ніж новорічне меню торік.
Цьогоріч салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 384,41 грн, що на 17,7% більше, ніж при святкуванні нового 2024 року. Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 160 грн за 0,5 кг (зростання цін на 11,1% в залежності від виробника). Крім того, значно здорожчали овочі.
Ціна картоплі зросла на 70% порівняно з минулим роком, тож за 580 г доведеться заплатити 20,01 грн, за дві морквини - 8,41 грн (+ 98,7%), а за дві цибулини – у 4,16 грн (+5,7%). Водночас вартість солоних огірків не змінилась - 38,21 за 200 г. На решту складових святкового салату ціни також підвищилися: 6 шт. яєць курячих (360 г) коштують 46,82 грн (+35,4%), зелений горошок – 56,05 грн за 0,5 кг (+24,6%). Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 50,75 грн (+12%).
За рахунок зростання цін на складові салату «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) коштуватиме на 21,9% дорожче - 168,19 грн. Левову частку вартості традиційного салату складе філе оселедця – за 0,5 кг 119 грн. Майонез (180 г) обійдеться у 22,90 грн. Більш як удвічі проти минулого року зросли ціни на овочі, за 2 картоплини (280 г) доведеться віддати 9,66 грн, за 1 морквину (190 г) – 5,71 грн, 1 буряк (250 г) – 4,86 грн, 1 цибулину (170 г) – 3,08 грн.
Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 13,4%. За 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейзька» заплатимо 334 грн (на 19% більше проти цін 2023 року), півкіло бекону запеченого – 227 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 294 грн (+12%).
М’ясо птиці станом на кінець 2024 року залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 174 грн (зростання ціни на 9%). Загалом, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 119 грн. Молочні продукти цього року суттєво додали в ціні. Так, за твердий сир (300 г) заплатимо 148,5 грн (+28%), а пачка масла вершкового (200 г) – 104 грн (+44%).
Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 496 грн – на 32% більше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 65 грн (+70%), гриби печериці (1 кг) – 157 грн (+15%), перець солодкий (0,5 кг) – 99 грн (+38%), огірки свіжі (0,5 кг) – 55 грн (+22%), помідори свіжі (1 кг) – 120 грн (+42%).
Фрукти на святковому столі обійдуться у 254 грн (зростання вартості на 49%). За 2 кг мандаринів сплатимо 177 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) – 15 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+19%). Шоколадні цукерки – в середньому 280 грн за 1 кг (+40%).
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 209 грн. Трохи більше – 263 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Ціни зросли відповідно на 17% і 25%.
Крім того, безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 110,95 грн (зростання в ціні на 7,3%). За 950 мл соку «Наш Сік» мультивітамін з м'якоттю доведеться заплатити 39,50 грн (+9%), за напій «Кока-кола» (1,75 л) – 48,22 грн (+6%), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) – 23,23 грн (+7%).
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 739 грн. В залежності від виробника банка стограмової червоної ікри обійдеться в середньому у 420 грн, а 180 г червоної риби – у 319 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн.
Експерти зауважили, що зростання вартості новорічного столу спричинене наслідком воєнних дій, як-от суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.
Водночас, окрім тривалого повномасштабного вторгнення РФ, характерними чинниками, які сприяли подальшому підвищенню цін на продукти харчування, є несприятливі погодні умови влітку 2024 року, скорочення виробництва, збільшення тарифів на електроенергію, підвищення цін на енергоносії, запровадження військового збору в розмірі 5% тощо.
Розрахунок вартості новорічного столу 2025 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні продукти харчування в продуктових супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 16 грудня 2024 року.
Як повідомлялось, у 2024 році для приготування дванадцяти традиційних страв різдвяної вечері необхідно буде витратити близько 1365 грн.